Indiferent de anotimp si de vremea de afara, lumanarile nu au voie sa lipseasca din locuintele noastre. Acestea sunt indragite si decoreaza intr-un mod minunat o masa festiva, torturile sau pur si simplu cei patru pereti ai nostri.
Toamna zilele devin mai scurte, iar noptile mai friguroase, iar pentru a incalzi atmosfera din incaperi aprindem lumanari in culori si arome specifice sezonului. In timpul verii lumanarile servesc pentru decorarea si destinderea ambiantei din locuinta, de pe terasa sau din balcon.
Ce lumanari sunt acum in voga?
Forma si culoarea lumanarilor joaca un rol foarte important. Acestea se inspira din natura, astfel incat pot aduce spiritul acesteia in locuinta. Culoarea mierii, cea a florii soarelui, verdele crud, albastrul deschis, culoarea marii – incepand cu nuante deschise de turcoaz si pana la albastrul profund, dar si cea a nisipului auriu reprezinta surse de inspiratie in ceea ce priveste alegerea lumanarilor decorative.
Lumanarile clasice – culoarea sampaniei sau cea alba – reprezinta o podoaba potrivita pentru orice masa festiva eleganta. “Pastilele” asa cum mai sunt denumite lumanarile mici si rotunde, colorate, aromate sau simple, nu vor iesi din moda niciodata.
Din ce sunt fabricate lumanarile?
Lumanarile pot fi fabricate din parafina, stearina sau ceara de albine. Parafina reprezinta ceara extrasa din petrol si care este purificata si prelucrata in forma lichida, solida sau sub forma de praf.
Stearina este extrasa din grasimi animale si uleiuri vegetale. Lumanarile fabricate prin aceasta metoda nu curg atat de repede si nici nu fumega atat de mult precum cele din parafina.
Lumanarile din ceara de albine au un miros usor dulceag, natural, la fel ca si mierea. Ceara se extrage din fagure, se topeste si la final se curata, se rafineaza.
Cum confectionam singuri lumanarile decorative?
Din resturile lumanarilor deja arse putem confectiona singuri podoabe ornamentale care lumineaza frumos si intretin atmosfera. Pentru acest lucru avem nevoie de un recipient in care, la foc mic sau mediu, vor fi topite resturile. Avem nevoie apoi de cateva forme, de fitil si eventual de uleiuri eterice. Dupa ce se topeste ceara din recipientul respectiv, putem turna cateva picaturi de ulei aromat, iar la final turnam intregul continut in formele deja pregatite. Asezam si fitilul si asteptam ca ceara sa se raceasca si sa se intareasca.
Sursa foto
A.V.