COMUNICAT DE PRESĂ
Expoziția: LUIS BARRAGÁN ...SPAȚIU, CULOARE APĂ... ȘI SERENITATE
Conferință de presă: marți, 14 martie, orele 11.00
Vernisaj: miercuri, 15 martie, orele 18.30
Programul expoziției: 16 martie - 14 mai 2006
Locul: Muzeul Național de Artă al României Sala Rotondă, Auditorium, Strada Știrbei Vodă nr 1-3
Telefon: 314 81 19
313 30 30
Program de vizitare: miercuri - duminică
10.00 - 18.00 (octombrie -aprilie)
11.00- 19.00 (mai - septembrie)
Publicul din România are ocazia să cunoască în premieră opera celui mai important arhitect mexican - Luis Barragán - prin intermediul a 73 de fotografii ale creațiilor sale, realizate de arhitectul Yutaka Saito, a 10 machete și a 13 fotografii cu planuri de arhitectură. Această expoziție a mai fost prezentată la Atena, Nicosia și Salonic, iar de la București urmează să plece la Barcelona.
Luis Barragán (1902 - 1988) a exercitat o influență majoră asupra mai multor generații de arhitecți din Mexic și din întreaga lume. De formație inginer, Barragán se dedică arhitecturii, pe care o studiază pe cont propriu. Începând cu 1924 călătorește în Franța și Spania, iar în 1931 se stabilește pentru o perioadă de timp la Paris, unde asistă la cursurile celebrului arhitect Le Corbusier. Călătoriile sale prin Europa, iar mai târziu prin Maroc i-au stimulat interesul pentru arhitectura mediteraneană și nord africană. Aceste influențe, la care se adaugă și o profundă cunoaștere a mișcării avangardiste europene, au fost integrate în creațiile realizate în țara sa, în dorința de a ajunge la o sinteză a arhitecturii mexicane. Barragán profesează în Guadalajara natală între 1927 și 1936, după care se mută în Ciudad de México, unde va rămâne până la sfârșitul vieții.
Arhitectura lui Luis Barragán se caracterizează printr-un joc de planuri, culori, lumină și texturi. Structurile clare, bazate pe forme elementare și geometrii simple au făcut ca lucrările lui să fie numite minimaliste, culorile și texturile pereților conferind însă operelor sale somptuozitate.
Datorită firii sale religioase, Barragán și opera lui au fost considerate "mistice" și serene. Artistul însuși spunea că "orice operă arhitectonică care nu exprimă serenitate este o greșeală". Juriul care i-a decernat în 1980 Premiul Pritzker pentru Arhitectură își argumenta astfel opțiunea: "Îl omagiem pe Luis Barragán pentru angajamentul său față de arhitectură ca expresie a actului sublim al imaginației poetice. El a creat grădini, piețe și fântâni de o frumusețe impresionantă - peisaje metafizice pentru meditație și petrecerea timpului".
Expoziția "Luis Barragán ...spațiu, culoare, apă... și serenitate"este cea de-a cincea expoziție de anvergură organizată la Muzeul Național de Artă al României, în colaborare cu Ambasada Mexicului în România. Demersul cultural a început în anul 2000 cu expoziția "Marea cultură mexicană", fiind continuat în următorii ani cu cea dedicată artistului mexican José Guadalupe Posada (2001), apoi cu o expoziție de artă plastică contemporană, "Vibrația optică dincolo de gest" (2004), și cu expoziția pictorului abstracționist Fernando García Ponce (2005), oferind astfel publicului românesc o amplă perspectivă asupra artei mexicane a secolului al XX-lea.
Expoziția "Luis Barragán ...spațiu, culoare, apă... și serenitate"este organizată cu sprijinul următoarelor instituții:
BARRAGÁN FOUNDATION IN SWITZERLAND
FUNDACIÓN DE ARQUITECTURA TAPATÍA
LUIS BARRAGÁN A.C. MÉXICO D.F.