LUDIBRIUM
Un spectacol de Andrea Gavriliu
Texte de Andrea Gavriliu & Daniel Chirila (inspirate din volumul de eseuri, Sexul si spaima de Pascal Quignard)
Cu: Aida Avieritei, Catalina Balalau, Emanuel Becheru, Daniel Besleaga, Sabina Branduse, Nora Covali, Valentin Florea, Florin Hritcu, Dragos Ionescu
Scenografia: Alexandru Petre & Lea Rasovszky
Muzica originala si remixuri: Mihai Dobre
Light design: Cristian Simon
Actrita a Teatrului Tineretului in perioada 2007 – 2014, Andrea Gavriliu revine pe aceasta scena in calitate de regizor-coregraf, propunand un spectacol de teatru – dans despre vitalitate si tabuuri, ridicand cu inteligenta valul prejudecatilor. Ca recunoastere a valorii sale in spatiul coregrafiei, pe langa alte distinctii, a primit in 2014 Premiul special al senatului UNITER pentru teatru-dans (spectacolul Zic Zac).
„Nu sunt de fata cand sunt zamislit“ – aceasta necunoastere vizuala a originii este o taina a carei incercare de explicare determina, in buna masura, civilizatia umana. Din caierul acestui mister se desprind nesfarsite fire de semnificatii, care se reunesc in problematica mortii si cea a sexualitatii, coordonate fundamentale ale umanului. „Fiecare om poarta cu el tulburarea zamislirii sale“: pe aceasta afirmatie se intemeiaza teoria lui Pascal Quignard, filolog si antropolog redutabil, din lumea academica franceza.
Pornind de la acest concept, nuantat in volumul sau de eseuri, Sexul si spaima, Andrea Gavriliu a creat un spectacol ce recompune legatura tainica dintre angoasa si placere, cei doi poli ai vietii psihice. Cele noua tablouri imaginate se desfasoara intr-un paradis consumist, in care, cu cat avem mai mult, cu atat suntem mai goi.
Pe langa mesajul senzorial al dansului, muzicii, luminii, limbajul articulat intervine la fel de puternic printr-o suita de explicatii, multe dintre ele de tip „dictionar“, prin care descoperim cat de uimitoare poate fi alaturarea unor sensuri care au nascut cuvinte stranii, cum ar fi LUDIBRIUM.
LUDIBRIUM este un spectacol despre fascinatie, seductie, teroare si exaltare, invaluite in frumusetea imponderabila a dansului.
Martie 2017