Sursa foto: elle.com
Primele dovezi ale existentei hainelor dateaza undeva intre 100 000 si 500 000 de ani.
Numele lui Napoleon Bonaparte nu este legat doar de razboi. El a avut o influenta si asupra modei. Napoleon a fost cel care a ordonat ca nasturii sa fie prinsi si de manecile jachetelor pentru a-i impiedica pe soldati sa isi stearga nasul cu manecile.
Prima ,,Saptamana a Modei” a avut loc in 1943, la New York. Scopul sau principal a fost de a distrage atentia de la moda franceza si de a le deschide calea designerilor americani.
Cele cinci capitale ale modei din lume sunt: Milano, New York, Berlin, Londra si Paris.
Prima revista de moda a aparut in Germania, in 1586.
In Evul Mediu, statutul social al unei persoane era reprezentat de culoarea articolelor vestimentare pe care le purtau. Astfel, nobilii purtau rosu, taranii purtau maro si gri, in timp ce negustorii si bancherii purtau verde.
Alb era asociat cu momente mai putin fericite, asta pana cand regina Victoria a imbracat rochia alba de mireasa.
Roz pentru fete si albastru pentru baieti este un fenomen relativ nou. In anul 1918, se recomanda ca fetitele sa poarte bleu pentru ca este o culoare "mult mai delicata si are un ton plin de gratie", iar baietii sa poarte roz, deoarece "este o culoare mai puternica, care deriva din rosu".
In Roma antica culoarea mov putea fi purtata doar de catre imparati si magistrati. Tot in Roma antica a fost construit primul centru comercial destinat vanzarii hainelor.
Primele incaltari cu toc au aparut in Persia si au fost, initial, purtate de barbati. Calaretii persani purtau pantofi cu toc pentru un plus de stabilitate la orele de echitatie.
Cele mai comune materiale de imbracaminte sunt inul, bumbacul si poliesterul. Bumbacul este materialului cel mai des utilizat, incepand cu mijlocul anilor 1800.
Fusta este a doua cea mai veche piesa vestimentara, depasita doar de esarfa de panza. Pana in anii 1600-1700 atat femeile cat si barbatii purtau fuste.
Femeile au inceput sa poarte pantaloni scurti incepand cu Al Doilea Razboi Mondial. Pana atunci lor nu le-a fost permis acest lucru.
Inainte de secolul al XIX-lea, designerii foloseau papusi in locul modelelor pentru a-si prezenta piesele vestimentare.
Martie 2017