Henri Matisse – domnul avocat.
1. In buna masura datorita tatalui sau, Emile Hippolyte Matisse, negustor de cereale, Henri Matisse a ales sa studieze dreptul, fiind destinat unei stralucite cariere de avocat. Chiar daca potrivit marturiilor de mai tarziu stiintele juridice ii pareau cumplit de plictisitoare, Matisse a respectat dorinta tatalui si in 1888 se inscrie in barou. Nu avea sa profeseze prea mult, spre supararea parintelui sau.
Primii pasi in arta
2. Spre deosebire de multi artisti, Matisse va descoperi tarziu ca pictura era adevarata sa chemare. In 1889, cand abia incepuse o promitatoare cariera ca jurist, intr-o perioada de convalescenta mama sa ii aduce o cutie de culori si il indeamna sa se relaxeze pictand. Fara a urma reguli si curente, fara a respecta normele, exprimandu-se asa cum simte. Ceea ce trebuia sa fie doar o pasiune trecatoare se transforma in scurt timp intr-o adevarata obsesie. Mai tarziu Matisse avea sa ii declare logodnicei sale, Amelie Parayre: “Va iubesc enorm, domnisoara, dar intotdeauna voi iubi pictura mai mult”. Doi ani mai tarziu, in 1891, avea sa fie pentru scurta vreme inscris la celebra Academie Julian. Era doar inceputul carierei sale de pictor.
Tehnica si experiment
3. De la bun inceput Matisse a fost deschis spre experiment, lucrand in stiluri si maniere cat mai diverse. Cu primul sau profesor, William-Adolphe Bouguereau, a pictat in maniera clasica, academica. Sub indrumarea lui Gustave Moreau a incercat elemente progresiste, cand l-a cunoscut pe John Peter Russell in stilul sau s-a resimtit influenta impresionista, iar alaturi de fovisti s-a bucurat de un binemeritat succes. Dar principala influenta a fost si avea sa ramana Paul Cezanne.
Matisse vs. Picasso
4. Relatia dintre Matisse si Picasso a fost complicata. La inceput Matisse nu intelegea de ce Picasso este considerat un pictor promitator, iar Picasso nu era tocmai un admirator al lui Matisse. Ceea ce nu ii impiedica sa recunoasca in celalalt in buna masura un rival. Adesea aveau sa trateze aceleasi teme, si ani mai tarziu fiecare urmarea cu atentie cariera celuilalt. Se vor intalni abia in 1906, datorita lui Gertrude Stein.