Desi margineste extremitatea vestica a batranului continent, Portugalia nu a fost niciodata, paradoxal, departe de epicentrul civilizatiei si culturii europene. Pozitia geografica a facut din aceasta una dintre principalele punti intre “lumea noua” si “lumea veche”. Tara s-a format in jurul orasului Porto, din numele caruia a derivat cuvantul „Portugalia”. Numele Portugaliei a fost atestat documentar la anul 868 d.Hr., in timpul Recuceririi Iberice care a marcat eliberarea peninsulei de sub dominatia musulmana si maura.
Pe buna dreptate, unii specialisti considera Portugalia cea mai veche tara din Europa. Practic, ea se intinde astazi intre granitele definite in secolul al XII-lea. Primul rege al Portugaliei a fost proclamat in 1139. Tara lui Afonso Henriques a ramas un regat vreme de aproape 800 de ani, pana in 1910.
Rapida ascensiune culturala a Portugaliei este dovedita, printre altele, de infiintarea Universitatii din Coimbra in anul 1290, devenita una dintre cele mai vechi institutii de invatamant de pe continentul european. Tot la capitolul recorduri, Portugalia se mai mandreste cu cea mai veche librarie din lume, libraria Bertrand, infiintata in 1732 la Lisabona.
In 1494, prin Tratatul de la Tordesillas, Portugalia intra in posesia jumatatii estice a “Lumii Noi”. Ca o consecinta fireasca, peste 236 de milioane de oameni din intreaga lume sunt vorbitori nativi de portugheza. Limba portugheza este cea mai strans legata de limba galiciana, vorbita in nord-vestul Spaniei.
Portugheza este limba oficiala in Portugalia, Brazilia, Republica Cape Verde, Angola, Mozambic, Guineea Bissau, Principe, Sao Tome si Guineea Ecuatoriala. Portugheza se vorbeste, de asemenea, in Macao, Goa (India) si in Timorul de Est. Pe scurt, portugheza este limba oficiala in 9 state.
Chiar daca in peisajul politic international Portugalia si Anglia nu dau impresia unei stranse si vechi prietenii, inainte de a incheia, trebuie sa precizam faptul ca acestea au cea mai veche alianta diplomatica din lume. Alianta anglo-portugheza s-a semnat in 1373 si a ramas in vigoare pana astazi!
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.