Pictura in ulei, tehnica de pictura cu pigmenti care sunt legati printr-un liant ce tinde sa se usuce, a patruns la europeni in perioada Evului Mediu si a fost intrebuintata cu rezultate remarcabile de numerosi artisti celebri. Cea mai faimoasa opera executata in acest mod ramane Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci. Pictura in ulei si-a dovedit calitatile de-a lungul timpului si cateva imbunatatiri i-au fost adaugate.
1. Pictura in ulei a revolutionat artele plastice. Ea oferea posibilitatea artistului sa petreaca mai mult timp in realizarea tabloului, sa se razgandeasca, sa corecteze si chiar sa inceapa de la capat.
2. Cele mai vechi picturi in ulei dateaza din preajma secolului XVII i. Chr. Si au fost descoperite pe teritoriul Afghanistanului, in pesterile Bamiyan.
3. Pictura in ulei nu a fost atat de cunoscuta pana in secolul al XV-lea, cand cativa maestri precum Jan van Eyck au perfectionat-o.
4. Tranzitia a inceput in pictura olandeza timpurie din nordul Europei iar la apogeul perioadei renascentiste a inlocuit aproape total culorile tempera, in cea mai mare parte a Europei.
5. Pigmentii pot fi obtinuti din minerale si materiale organice, inclusiv din pietre semipretioase si mucus de melc.
6. Cel mai costisitor pigment in perioada de glorie a picturii in ulei era albastru inchis. Fiind obtinut din lapis lazuli, acesta era odinioara chiar mai scump decat aurul.
7. Pana in secolul al XIX-lea, artistii trebuiau sa-si confectioneze de unii singuri amestecul inainte de a picta.
8. Leonardo da Vinci a imbunatatit tehnicile de obtinere a uleiului pentru pictura intrebuintand ceara de albine.
9. Uleiul intrebuintat in pictura poate fi transparent, translucid sau opac.
10. El permite artistilor sa reproduca deplin lumina si umbra, prin aplicarea vopselei in straturi subtiri.
11. Tubul de vopsea a fost inventat in 1841 de pictorul american John Goffe Rand. Inainte de aceasta, uleiurile erau tinute in vezici provenite de la animale.
12. Tuburile de vopsea au facut din pictura in ulei o metoda “portabila”. Artistii puteau din acest moment sa isi ia culorile si sa picteze in natura. Renoire a spus referitor la aceasta: ”Fara tuburile de culori, nu ar mai fi existat ... impresionism”;
13. Vopselele in ulei nu se usuca prin evaporare, ci se solifica prin oxidare.
I. C.
editor artline.ro