Poetul roman Lucian Scurtu s-a nascut la 3 octombrie 1954 in localitatea Holbav, judetul Brasov. Absolva Liceul Teoretic din orasul Codlea in 1973, iar dupa trei ani se inscrie la Facultatea de filologie-istorie a Universitatii de Vest din Timisoara, si obtine diploma de licenta in 1980.
In perioada studentiei frecventeaza cenaclul literar Pavel Dan al Casei de Cultura a studentilor din Timisoara si cenaclul Iosif Vulcan al Bibliotecii Judetene Gheorghe Sincai din Oradea. Tot in aceasta perioada debuteaza ca poet, publicand primele versuri in paginile revistei Forum Studentesc din Timisoara.
Dupa terminarea studiilor, pana in 1990, Lucian Scurtu activeaza ca profesor (navetist) de istorie-geografie intr-o serie de sate bihorene: Saldabagiu de Barcau, Marginea, Cadea, Tamaseu. Din 1990 preda la Gimnaziile D. Cantemir si O. Goga, Liceul de Arta din Oradea. In prezent este redactor al revistei de cultura Caietele Oradiei.
Poetul a debutat editorial abia in 1996, cu volumul de poezii Lucyan Marturisitorul. Au urmat volumele: Avatarii faraonului Gregor Samsa (2001), Bestiarul de fonta (2004), Regnul ascuns (2008), Mana siameza (2012). De-a lungul vremii, a colaborat cu versuri la mai multe reviste literare, printre care si la Familia, Vatra, Convorbiri Literare, Orizont, Tribuna, Dacia Literara, etc. In afara de poezii, Lucian Scurtu a mai publicat cronici literare si proza in revistele Familia, Arca, Poesis, Caietele Oradiei.
Pentru opera sa, poetul a fost distins cu Premiul Revistei „Dacia Literara”, in cadrul Festivalului National de Poezie „Porni Luceafarul” (1991), cu Marele Premiu al Festivalului International de Poezie "Lucian Blaga" (1995), cu Marele premiu „George Cosbuc" (2001) si cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (2001, 2004, 2012).
Februarie 2014
A.I.
editor artline.ro