Lucian Pintilie proclama la Sighet moartea filmelor politice si lauda noul val de cineasti romani
Cunoscutul regizor Lucian Pintilie a sustinut, la Sighet, potrivit Hotnews, ca vremea filmelor cu tematica politica, la modaiin anii ‘90, a trecut, iar viitorul apartine noului val din cinematografia romaneasca. Trei filme romanesti recente i-au atras atentia in mod special lui Pintilie: `Patru luni, trei saptamani si doua zile`, regizat de Cristian Mungiu, care a luat in acest an marele premiu la Cannes, `Moartea domnului Lazarescu`, al lui Cristi Puiu si `A fost sau n-a fost`, al lui Cornel Porumboiu. Potrivit regizorului, marele merit al acestor filme este acela de a nu fi fost atinse `filoxerate` de politic. `Filmele mari ale umanitatii nu sunt filme politice, nu sunt filme polemice, nu sunt filme in care discuti cu tampiti de la Comitetul Central care iti sugruma viata aia scurta, pe care o avem. Asta e un lucru formidabil. Ei fac altfel de filme.`
Desi sunt cunoscute relatiile personale nu foarte cordiale dintre Cristi Puiu si Lucian Pintilie, fapt recunoscut public chiar de acesta din urma la Sighet, marele regizor nu s-a sfiit sa proclame filmul mai tanarului sau confrate, drept cel mai bun de dupa revolutie. `Lazarescu este insa o capodopera. Este cel mai bun film romanesc`, a sustinutA Pintilie, marturisind in acelasi timp ca are `relatii reci, chiar proaste` cu regizorul Cristi Puiu.
Un alt amanunt pe care regizorul a tinut sa-l clarifice priveste relatia pe care tinerii cineasti o au cu filmele sale.
`Un lucru trebuie pus la punct. Se spune ca aceasta tanara generatie de cineasti iese din mantaua mea. Nu iese deloc din mantaua mea! Decat in masura in care, adolescenti fiind, au vazut filmele mele si le-au placut filmele mele. Ei se deosebesc foarte tare de cinematografia mea, care este o cinematografie bazata fie pe un fel de realism magic, fie pe o incrancenare polemica. Ei nu fac filme, si asta este o chestiune formidabila si un argument ca sa privim cu putina placere in jurul nostru, ei nu fac filme politice. Pentru ca nu mai este nevoie sa se faca filme politice!` (Gh.I.)