Orasul hanseatic Lubeck, al doilea ca marime din landul Schleswig-Holstein, este unul dintre cele mai insufletite porturi din nordul Germaniei. Mai ales in comertul maritim intretinut cu tarile nordice, orasul beneficiaza chiar si astazi de oarecare greutate.
Cu secole in urma, aici se afla capitala Ligii Hanseatice, realitate de la care pornind oamenii i-au atribuit si un supranume pe masura: “Queen of the Hanse”.
In ciuda distrugerilor din al Doilea Razboi Mondial, cartierul impodobit cu cladiri din veacurile XV – XVI, a ramas in mare proportie intact. Asa se face ca orice vizita in centrul vechi (Altstadt), indiferent de durata sa, poate constitui o experienta de neuitat.
Valoarea culturala este dublata de pozitia pe raul Trave, care imbratiseaza orasul cu apele sale facand totul sa arate ca o insula. In anul 1987, centrul vechi a fost inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Pe langa pietele publice destul de numeroase veti intalni o sumedenie de atractii notabile. Un interes deosebit il prezinta Primaria (Rathaus) din secolul al XIII-lea, Catedrala din secolul XII, arhitectura magnifica a Castelului Rantzau (Schloss Rantzau), si Spitalul Heiligen Geist, cel mai vechi de pe teritoriul Germaniei, datand din anul 1227.
Spitalul pe care il veti recunoaste dupa cele patru turle octogonale inconfundabile, este ocupat mai ales iarna, cand gazduieste popularul targ de Craciun. Castelul Rantzau este mai corect spus un palat din veacul al XV-lea cu fatada si decoratiuni gotice remarcabile. Cladirea este intrebuintata astazi de o societate din Lubeck preocupata de conservarea monumentelor istorice germane din regiune.
Poarta Holstentor cu cele doua porti, Burgator si Holstentor, acum gazduieste muzeul de istorie si este orasului. Muzeul Casa Buddenbrook a fost dedicat scriitorului Thomas Mann, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1929 (pentru romanul numit chiar “Casa Buddenbrook”).
Desi are o populatie ce depaseste cu putin 200,000 de persoane, orasul hanseatic Lubeck se mandreste cu trei nume laureate ale Premiului Nobel. Biserica luterana St Marien, cu cele doua turle verzi ce se inalta spre cer, face ca totul in jur sa-si piarda insemnatatea. A fost cladita intre anii 1250-1350, si pentru mult timp a constituit unicul simbol al puterii si prosperitatii capitalei hanseatice. In acest lacas se spune ca ar fi ratat faimosul Bach sansa sa devina organist.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro