Sedinta Adunarii Generale cu reprezentantii Uniunii Artistilor Plastici a avut ca scop validarea (sau recuzarea) deciziei Consiliului National al Uniunii, care ii acorda lui Zamfir Dumitrescu un nou mandat in functia de presedinte. Astfel, 136 dintre reprezentantii UAP s-au adunat in sala si pe holurile Teatrului Ion Creanga, disecand problemele institutiei „ocrotitoare“. Evenimentul s-a dovedit a fi o buna ocazie pentru artisti sa isi exprime nemultumirile, frustrarile si antipatiile adunate de la precedenta Adunare Generala. Pe rand, mai multi membri ai UAP au luat cuvantul in cadrul sedintei, aducand in discutie problemele de care se lovesc, precum starea atelierelor, datoriile si statutul Uniunii, precum si incalcari ale acestuia.
Uniunea Artistilor Plastici, «o institutie moarta!»
Artistii nu au uitat nici de lucrarile din patrimoniul Uniunii care au fost vandute pentru a scadea datoriile organizatiei. Acestia s-au declarat nemultumiti de procedura abordata, ei nefiind consultati, nici macar informati, despre aceasta situatie. „Nici noi nu stim mai mult decat am citit in presa“, a declarat in timpul sedintei Calin Stegareanu. Alti membri au fost insa mai duri, declarand ca UAP este o institutie vetusta, care functioneaza „dupa un model bolsevic“. „Manevram un dinozaur care se misca foarte greu“, a spus, citat de Mediafax, pictorul Sorin Dumitrescu. „Este o Uniune apoplectica, saraca... Eu zic ca este moarta“. De asemenea, graficianul Aurel Alexi, vicepresedinte in conducerea operativa care a fost eliberata din functie acum doua zile, a luat cuvantul, solicitand un drept la replica: „Cei care cred ca am murit sau care doresc sa murim sa-si faca propria uniune“, a spus Alexi. Totodata, au existat si multe alte luari de cuvant, mai mult sau mai putin la obiect, schimburi de replici, huiduieli din sala si batai din picioare care au dovedit ca „Uniunea“ nu este prea... stransa.
Buletine de vot din... petice de hårtie
Pe masura ce orele treceau, atmosfera si spiritele s-au incins. Corneliu Antim, cel care a condus sedinta, a solicitat ca barul din cadrul teatrului sa nu mai serveasca alcool celor prezenti la intrunire. Chiar si asa, artistii au continuat dezbaterile intr-un mod agresiv, respectand cu greu ordinea de zi. Cand, intr-un final, s-a ajuns la validarea prin vot a presedintelui UAP, cei prezenti s-au inteles cu greu asupra procedurii. Inainte de a vota presedintele s-au votat modul de votare - deschis sau secret, echipa de numarare a votului etc. Apoi, s-a dovedit ca nu exista o urna pentru buletine. Dupa ce aceasta a fost improvizata dintr-o cutie de carton, organizatorii si-au dat seama ca nu au buletine de vot. Si acestea au fost impovizate - s-au folosit petice de hartie ce au purtat stampila UAP. Acestea au fost distribuite in sala de catre secretarele desemnate, insa, in final, s-a anuntat ca s-au strecurat si cateva hartii in plus, dar care in cele din urma nu au fost luate in calcul la vot. Pe „buletine“, alegatorii au trecut numele celor cinci membri ai conducerii operative ce urmau a fi validati sau respinsi. Potrivit instructiunilor prezidiului, numele celor cinci trebuiau insemnate cu „da“ sau „nu“, in functie de alegere, sau eventual taiate cu o linie. Dupa mai bine de o ora in care s-au numarat voturile, Zamfir Dumitrescu a fost validat in functia de presedinte al UAP, iar Marian Gheorghe, Mihai Chiuaru, Vasile Tolan si Gheorghe Farcasiu au fost desemnati vicepresedinti. Insa modul in care s-au desfasurat alegerile din Uniune au aratat ca nu doar conducerea poarta vina pentru activitatea ineficienta a UAP. Membrii acesteia sunt responsabili in egala masura.
Zamfir Dumitrescu a fost ales in functia de presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, obtinand 83 de voturi dintr-un total de 136. Acest vot reprezinta validarea rezultatului alegerilor care au avut loc in cadrul Consiliului National al UAP, desfasurat pe 16 iunie, cand Dumitrescu l-a invins pe contracandidatul sau la functia de presedinte al Uniunii, Dumitru Serban. Aceasta a fost cea de-a doua intrunire a Adunarii Generale din aceasta vara. Prima, care a avut loc pe 17 iunie, nu a putut valida noua conducere operativa aleasa de Consiliul National deoarece nu intrunea o prezenta de 51% din totalul membrilor. Dumitrescu a devenit membru al UAP in 1975, iar in 2002 - presedinte al Uniunii.
«Agoniseala» lui Zamfir Dumitrescu
Conform declaratiei de avere depuse in mai 2005, Zamfir Dumitrescu are cinci apartamente in Bucuresti, doua case de locuit in comuna Radu Voda si doua case de vacanta, obtinute, cu o singura exceptie, prin cumparare. Pictorul are o colectie de arta contemporana in valoare de un milion de euro, la care se adauga obiecte de arta si cult estimate la 200.000 de euro, o colectie de arta (patrimoniu) de 500.000 de euro, mobilier si arta decorativa de 200.000 de euro si bijuterii de 50.000 de euro. Potrivit aceleiasi declaratii, Zamfir Dumitrescu detine patru automobile, a investit 300.000 de dolari in titluri de stat si avea, tot in mai 2005, doua conturi bancare in valoare cumulata de opt miliarde de lei vechi.