Una dintre capodoperele tarzii ale unui autor controversat, blamat pentru cedarile de care s-a facut vinovat, "De la un castel la altul" este un roman scris intr-o perioada dificila a vietii lui Celine, cand intr-o Europa triumfatoare artistii erau adesea acuzati pentru compromisurile facute. Dar pentru Celine era mai putin important sa se explice si sa isi justifice optiunile, preferand evadarea in spatiul unei fantezii picaresti, atipice poate pentru traditia stilului sau, dar marcata de acelasi talent. Spatiul de cosmar al distrugerii, al sfarsitului, al unei Apocalipse prevestite de la inceput este scena in care evolueaza un personaj prea asemanator autorului. |
"Dezordinea sa este o arta. Spectacolul a trecut prin prisma lui Celine, care inteteste rozul la rosu, griul la negru si deformeaza contururile, pune cocoase personajelor si le umple obrazul de lupus."
Robert Kemp
"Cand a scris De la un castel la altul, Celine era un om sarac, condamnat oficial pentru colaborationism. El isi transcende mizeria personala si se infatiseaza in rolul de erou picaresc si de tap ispasitor al depravarii contemporanilor sai."
New York Times Book Review
"O lume de sange si foc, pe trei sferturi distrusa, condamnata, strabatuta de fiinte buimacite, in cautare de hrana si de adspost. Prinsa in cleste de toate armatele aliate, survolata zi si noapte de avioanele lor, fara incetare bombardata, aceasta Germanie a infrangerii este un cosmar in care Celine se invarteste in cerc, cautand o bresa pe unde sa iasa"
Henri Godard
Louis-Ferdinand Celine, De la un castel la altul, Editura Nemira, Colectia Babel, Bucuresti, 2006, pret 26.91 RON