Numele original al orasului, ales de fondatori? El Pueblo de Nuestra Senora Reina de los Angeles sobre el Rio Porciuncula. A devenit un oras american dupa 1847, in urma razboiului cu Mexicul.
Numele folosit pentru locuitorii orasului? Angelenos.
Astazi in Los Angeles se gasesc peste o suta de hoteluri, sunt inregistrate aproape 250 000 de companii, peste 800 de muzee diverse si galerii de arta.
Cum de la inceputurile cinematografiei multi cineasti au ajuns in Los Angeles? Dincolo de eventuale scutiri de taxe sau frumusetea peisajului explicatia reala este mult mai prozaica - toti incercau sa se indeparteze cat mai mult de celebrul dar dificilul Thomas Edison. Cum acesta (pe atunci locuia in New Jersey) inregistrase mai multe brevete de inventie pentru industria cinematografica singura solutie pentru a nu il plati era sa te muti cu totul in alt oras. Eventual un alt stat. Si sa speri ca avocatii lui Edison nu te vor gasi prea usor.
Regiunea a fost unul dintre principalii producatori de petrol, si in perioada interbelica aproximativ un sfert din titei la nivel mondial se extragea de aici. Chiar pe locul unde se gaseste astazi Dodger Stadium, un reper esential pentru fanii baseball-ului, s-au gasit zacaminte importante de petrol.
Insa aici nu s-au gasit doar pungi de petrol, ci si numeroase fosile, multe dintre ele excelent conservate. In 2006, de exemplu, in timpul lucrarilor pentru viitoarea parcare a Muzeului Municipal de Arta, o echipa de muncitorii a dezgropat o piatra ciudata. Era de fapt o bucata dintr-un schelet de mamut adult, complet, alaturi de alte cateva comori similare.
Celebra sigla "Hollywood" arata destul de diferit la inceputurile industriei, cand cei care veneau aici puteau citi, in acelasi loc, numele "Hollywoodland". Si nu a fost doar 0 simpla etapa, sigla din litere uriase a arata asa din 1923 pana in 1949, in plina perioada de aur a cinematografiei americane. Si nu era vreun simbol cultural sau cea mai buna publicitate pentru lumea fermecata a marilor studiouri, ci pur si simplu o reclama imobiliara supradimensionata. In 1978 a fost indepartata, dar din fericire, in urma unei colecte publice si a implicarii mai multor celebritati, sigla a fost repusa la locul ei.
Primul cinematograf s-a deschis aici in 1902.
Iar prima ceremonie de decernare a Premiilor Oscar (putin probabil ca cineva sa fi intuit atunci cand de importante vor deveni pentru industrie) a avut loc pe 16 mai, 1929, la Hotelul Roosevelt. Au participat 250 de persoane, fiecare platind o taxa de intrare de 10 dolari.
Celebrul Getty Museum foloseste o tehnica mai putin obisnuita pentru a tunde gazonul din jurul cladirii. Neobisnuita, dar cu siguranta ecologica. Mai exact, in locul unor echipe de specialisti sau masinarii complicate, sunt aduse pur si simplu... capre. Care mananca toata iarba in exces.
Cand Capitol Records, un nume legendar in industria muzicala, si-a construit sediul, la jumatatea anilor '50, a fost prima companie din domeniu care s-a inspirat, aparent, din forma vinilurilor. Rezultatul? O iconica si eleganta structura rotunda.
Potrivit registrelor de stare civila, peste 60 de locuitori ai orasului poarta numele de... Jesus Christ.
Sunt mai multe masini in Los Angeles decat locuitori.
Este interzis prin lege sa plangi cand depui marturie in tribunal. Indiferent de partea cui.
Chiar daca este o cunoscuta zona seismica, in Los Angeles puteti vedea un numar impresionant de zgarie-nori. Interesant este ca pana in anii '50 constructia unor cladiri atat de inalte era strict interzisa.
Los Angeles a fost gazda Jocurilor Olimpice de Vara de doua ori, in 1932 si 1984.
Un oras multi-cultural, are locuitori ce provin din peste 140 de tari, si in afara limbii engleze si spaniole aici se vorbesc peste 220 de limbi si dialecte diferite.
Vreti sa vedeti cum arata cateva sute si chiar mii de yahturi si ambarcatiuni diverse, multe dintre ele adevarate opere de arta? Raspunsul este simplu - Marina del Rey din Los Angeles.
Foto: wikipedia.org, discoverlosangeles.com, publicdomainpictures.net,