Orasul are peste 170 de muzee.
Londra este pe locul sase in topul celor mai scumpe orase din lume. Poate nu intamplator aici isi au resedinta 72 de miliardari.
In 1945 un stol de pasari s-a asezat pe minutarul celui mai cunoscut ceas din Londra, si stfel Big Ben a ramas in urma cu cinci minute.
imagine - Aliona Axenti
Prima cafenea din Londra a fost Pasqua Rosee, deschisa in 1652, distrusa in incendiul din 1666. O alta cafenea faimoasa a fost cea fondata in 1680 de Jonathan Miles, un loc unde in acea vreme se intalneau politicieni, scriitori celebri si oameni de stiinta (inclusiv Isaac Newton), si unde, nu peste multa vreme, aveau sa se intalneasca unii dintre negustorii care vor fonda Bursa londoneza. De fapt aceasta cafenea va deveni primul sediu al Bursei, fiind distrus de un incendiu in 1778.
Cand s-a propus prima data ca in Londra sa fie introdus transportul subteran, unii dintre cei mai original proiectanti au propus ca tunelurile sa fie umplute cu apa, iar calatorii transportati de la o statie la alta cu barcile. Sau, de ce nu, sa fie trase vagoanele de catre cai adusi acolo, in intuneric. Ideile de acest gen par bizare astazi, dar atunci au fost discutate cu toata seriozitatea. Astazi metroul londonez este folosit in fiecare an de peste un miliard de persoane.
Celebrele autobuze nu au fost intotdeauna rosii. Inainte de 1907 erau de culori diferite, in functie de traseu.
Fondata in 1694, Bank of England a fost prima banca detinuta integral de persoane private din istorie.
Pentru a obtine licenta de taximetrist la Londra, trebuie sa cunosti toate strazile, stradutele si repere turistice si istorice din Londra. In medie ai nevoie de doi pana la patru ani pentru a retine o asemenea cantitate de informatii. In total sunt peste 25 000 de drumuri si 50 000 de puncte de interes, si orice taximetrist londonez stie ca temutul test poarta numele de "The Knowledge".
Londra a fost devastata si in timpul incendiului din 1666 si de bombardamentele din perioada celui de al Doilea Razboi Mondial, dar de fiecare data cand a fost reconstruita, cu toate propunerile de schimbare si simplificare, s-a revenit in final la strazile si planificarea urbana originala.
In anii celui de al Doilea Razboi Mondial, la Londra s-a refugiat guvernul in exil al Poloniei, urmat de cel al Norvegiei, Belgiei, Olandei si Frantei.
foto: artLine.ro