Cel mai mare ceas cu clopot. Locul trei intr-un clasament al celor mai inalte turnuri cu ceas din istorie. Este la fel de emblematic pentru Londra pe cat este Turnul Eiffel pentru Paris. Chiar daca Big Ben este de fapt clopotul ceasului in timp numele a ajuns sa fie folosit pentru intregul ansamblu al turnului.
Uriasul clopot a fost turnat la Whitechapel Bell Foundry pe 10 aprilie 1858. Nu era insa si primul. Un alt clopot fusese gata in 1856 si probat cu mare entuziasm si pompa, numai ca, din pacate, in scurt timp a crapat, iar toata munca a trebuit sa fie luata de la capat. Au fost necesare alte cateva lucrari si nu mai putin de doua saptamani pentru ca viitorul Big Ben sa se raceasca suficient pentru a fi transportat. Era cu adevarat o creatie memorabila, cantarind treisprezece tone si jumatate (aproximativ greutatea unui pui de elefant), cu o inaltime de 2.29 metri si o latime de 2.74 metri. Si cand nimeni nu se astepta si acesta a crapat, si avea sa dureze trei ani pana sa fie reparat.
Numele ce a devenit renume are la randul sau o poveste interesanta. Clopotul se numea initial “Great Bell”, poate banal, dar pe masura dimensiunilor sale, insa si-a capatat “porecla” in amintirea lui Sir Benjamin Hall, al carui nume avea sa fie inscriptionat si pe clopot. Se povesteste chiar ca Big Ben trebuia sa poarte numele reginei Victoria, dar cel mai probabil este doar o legenda londoneza sau a fost o idee de inceput.
Se stie mai putin ca mecanismul ceasului nu a fost proiectul unui maestru ceasornicar, ci a fost realizat de un pasionat, Edmund Beckett Denison, avocat de profesie, cu ajutorul lui George Airy, Astronomul Regal. Pornind de la proiectul initial, Denison i-a adus atat de multe modificari si inovatii incat avea sa ramana in memoria colectiva ca adevaratul creator al unuia dintre cele mai cunoscute ceasuri din lume. Si, cu o surprinzatoare generozitate, a ales sa nu patenteze modificarile, astfel incat orice alt ceasornicar, fie el ucenic sau profesionist venerabil, sa le poata prelua si folosi liber.
Surprinzator este ca uriasul ceas este reglat in buna masura cu mai multe monede marunte de un penny, asezate deasupra pendulului. In ciuda dimensiunilor impresionante Denison a reusit sa construiasca un mecanism la fel de sensibil si usor de reglat ca la orice alt orologiu. Cand este potrivit, in fiecare an, pur si simplu se iau sau se adauga monezi. Daca ceasul merge prea incet, se ia un penny. Ajunge sa mearga prea repede, se adauga un penny. Pana acum procedeul a functionat. Surprinzator de precis. Si cu siguranta ingenios.
Intr-un sondaj din 2008 Big Ben a fost ales ca cel mai popular obiectiv turistic londonez.
foto: artLine.ro