Sahara, cel mai arid desert din lume, rivalizeaza cu Statele Unite si China sub aspectul dimensiunii. Cu cei 9 milioane de kilometri patrati, Sahara se intinde practic de la tarmul Oceanului Atlantic pana la Marea Rosie, acoperind circa o treime din Africa. Desi este perceput de cei mai multi oameni ca un “pamant pustiu”, lipsit de atractii, desertul Sahara nu duce lipsa de simboluri, chiar de sunt facute doar din “piatra seaca”. Uneori, peisajul monoton, alcatuit in cea mai mare parte din formatiuni stancoase cu pietris si din zone cu nisip, este intrerupt de oaze, asezari si alte elemente naturale de exceptie.
Unul dintre aceste simboluri se afla in Maroc si este Ergul Chebbi, nimic altceva decat o portiune cu dune perfecte, care ating pana la 150 m inaltime. La extremitatea celor 50 km patrati se gaseste centrul turistic Merzouga, care le ofera vizitatorilor sansa sa exploreze zona insotiti de un ghid. In timpul celei mai calduroase perioade din an, marocanii vin aici pentru a se trata dupa o metoda traditionala de reumatism, acoperindu-se cu nisip pana la gat. Cu mii de ani in urma, lacul de sare Chott el Djerid din vestul Tunisiei, constituia o parte a Marii Mediterane. In prezent, acest loc este cunoscut pentru peisajul specific, bazat pe contrastul dintre solul sarat, de culoare alba, si albastrul cerului.
Lacul de sare Chott el Djerid le ofera turistilor posibilitatea de a trai experienta fenomenului optic cunoscut sub denumirea de Fata Morgana (Mirajul). Regiunea munotasa a Alegeriei ascunde una dintre cele mai impresionante colectii de arta rupestra preistorica din intreaga lume. Tassili n’Ajjer a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO datorita celor peste 15.000 de desene realizate cu 6000 de ani i. Hr. Pe langa arta preistorica, Tassili n’Ajjer ofera un peisaj aproape selenar, din cauza rocilor aflate in faza avansata de eroziune termica.
Pe baza fosilelor, arheologii au stabilit ca zona era locuita de acum 10.000 de ani. Parcul National Tassili n’Ajjer este deschis publicului larg si are sediul in orasul sud-alegerian Djanet. Desertul Sahara poseda de asemenea cateva orase care pot fi considerate adevarate oaze de cultura. Pe langa faptul ca ofera o imagine concreta asupra modului de trai din desert, acestea pot pune la dispozitie si conditii destul de agreabile de cazare. Doua dintre orasele cele mai obisnuite cu turisti sunt Erfoud (Maroc) si Siwa (Egipt). Veti fi cu adevarat impresionati de pietele publice si de sarmul cafenelelor lor, cu specific oriental.
In Libia de vest, va asteapta orasul antic Ghadames, supranumit si “perla desertului”, o oaza cu locuinte albe, care a fost inclus de asemenea in Patrimoniul Mondial UNESCO. Pe parcursul calatoriei veti intalni alte cateva zeci de locuri demne de atentie, precum Ksar Ghilane (Tunisia), Merzouga (Maroc) sau Tamanrasset (Algeria). Mai presus de orice, insa, sa tineti cont de indicatiile oferite de ghid pentru securitatea dumneavoastra, fiind nimic nu este mai important decat, ca la final, sa puteti spune ca ati avut o vacanta fara peripetii.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.