Pe 6 ianuarie, crestinii ortodocsi praznuiesc una dintre cele mai importante sarbatori din calendar, Boboteaza, care are in centru episodul biblic al Botezului Domnului in raul Iordan, de Sf Ioan Botezatorul. Prin traditie, in localitatile de la noi asezate pe malul unui rau, pe malul Dunarii sau chiar pe malul Marii Negre, se obisnuieste ca preotul sa arunce in apa o cruce de lemn dupa care flacaii curajosi sar pentru a o aduca la tarm.
Daca Sfantul Mormant este simbolul absolut al Sarbatorilor Pascale, al mortii si mai ales al Invierii, pentru Epifanie reprezentativ este locul de la Iordan unde Sf Ioan a botezat crestetul Ziditorului.
La 10 km nord de Marea Moarta si la circa 45 minute de mers cu automobilul dinspre Amman, obiectivul religios consemnat nu numai de traditie ci si de arheologi, atrage credinciosi din toate legile Pamantului.
Locul Botezului este una dintre cele mai importante descoperiri cu implicatie biblica din ultima perioada, dupa cum relateaza site-ul Sacred Destinations. Sapaturile au inceput abia in anul 1996 si au scos la lumina peste 20 de biserici, pesteri si bai baptismale datand din epocile romana si bizantina.
Desi identificarea facuta nu poate fi absoluta, arheologii se bizuiesc pe faptul ca zona Wadi Kharrar a fost cunoscuta din vechime ca adevaratul loc al botezului lui Iisus.
Accesul automobilelor personale in zona este interzisa, insa un minibus electric poarta vizitatorii la Tell Mar Elias, Baile Baptismale si/sau Biserica Sf. Ioan Botezatorul. Zona este asociata de asmenea cu Profetul Ilie din Vechiul Testament, care a trecut raul Iordan ca pe uscat s-a ridicat la cer intr-un car de foc. Amintirea acestuia este pastrata de dealul Tell Mar Elias.
Situl arheologic " Betania, dincolo de Iordan" a fost propus sa intre in patrimoniul UNESCO. Aceasta asezare nu trebuie confundata cu Betania omonima de langa Ierusalim.
Sursa foto 1,2
I. C.
editor Artline.ro
6 ianuarie 2012