Festivalul International de Film Documentar si Antropologie Vizuala Astra Film Fest are o foaie de parcurs impresionanta in cele citeva zile de proiectii si programe speciale. Pina ieri se vizionasera deja citeva zeci de filme, majoritatea incluse in cele patru competitii oficiale ale festivalului sibian, conturate pe documentare internationale, romanesti, central si est-europene si studentesti. Pina duminica vor fi prezentate nu mai putin de 90 de filme, dintre care 50 fac parte din sectiunile competitionale. Selectia din acest an a pus in evidenta teme sociale si politice controversate, remarcindu-se filmele care trateaza problematica pozitiei femeilor in societati dominate de vocile masculine.
Casatorie si divort in Israel
'Just Married', primul film al realizatoarei Ayelet Bechar, spune povestea a doua cupluri de tineri palestinieni casatoriti, pe care o lege ii impiedica sa locuiasca impreuna. In 2003, Israelul alegea sa reglementeze regimul casatoriilor dintre israelieni si palestinieni, interzicindu-le acestora din urma sa locuiasca pe teritoriul israelian. Kifah este o femeie de cariera, care se vede nevoita sa se mute la Berlin pentru a putea locui cu sotul sau, originar din Gaza, iar Suhad este o studenta din Bethleem, care traieste ilegal in Ierusalim, pentru a putea fi alaturi de sotul sau. La celalalt pol, 'Sentenced to Marriage' prezinta povestea unor femei care incearca, ani la rind uneori, sa obtina divortul la Curtea Rabinica, din moment ce in Israel nu exista casatorii civile, ci doar religioase, iar divortul este strict conditionat de acordul sotului.
Miresele din Uganda si Kirgizstan
Daca titlul 'Rapirea mireselor in Kirgizstan' i-a facut pe multi sa se gindeasca la obiceiuri neaose, documentarul le-a prezentat, in scene care alternau un comic uman cu o violenta impusa de traditie, imaginea unei realitati brutale. In Kirgizstan, barbatul isi alege o sotie, cu care poate nici n-a vorbit vreodata, o rapeste cu o masina si o duce acasa, unde trebuie convinsa sa accepte casatoria. Unele tinere cedeaza, iar altele dovedesc o forta de caracter impresionanta si reusesc sa-si recistige libertatea. In 'Logodnicele grase', documentar produs pentru Discovery, celebrul realizator britanic John Bulmer a prezentat estetica populatiei Bahima din Uganda: o sotie frumoasa trebuie neaparat sa fie grasa, pentru a arata ca sotul ei este un barbat prosper, asa ca majoritatea mireselor sint trecute la cure metodice de ingrasare inainte de casatorie.
Atmosfera tinereasca
Daca multi s-ar astepta sa gaseasca un public serios la un festival de antropologie si film documentar, cea mai puternica impresie de la ASTRA Film Fest e data de sutele de tineri, majoritatea studenti, sositi din toata tara si, foarte multi dintre ei, de peste hotare. Cazati la diferite pensiuni din Sibiu, putini s-au uitat cu atentie la centrul renovat al viitoarei capitale culturale europene: au venit sa vada filme si asta le ocupa tot timpul. Monika, studenta de antropologie din Amsterdam, este incintata de Video-Barul amenajat de organizatori: 'Avem un festival similar in Olanda, insa nici vorba de un centru video unde sa poti vedea filmele pe care le-ai pierdut, dintr-un motiv sau altul'.
Juriul, impresionat de publicul tinar
Organizatorii Festivalului de la Sibiu au reunit un juriu de specialisti in antropologie si film documentar, care s-au aratat impresionati de selectia oficiala. Celebrul antropolog est-european Michal Buchowski a gasit la Sibiu 'o atmosfera unica' in comparatie cu celelalte festivaluri de gen din lume. Michael Yorke, profesor de antropologie vizuala la Oxford si un obisnuit al festivalurilor internationale, s-a declarat placut surprins de publicul tinar de la Sibiu, facind o comparatie cu festivalul din Londra, organizat de Royal Anthropology Institute, care 'stringe maximum 120 de persoane, majoritatea in virsta, pe cind aici e o atmosfera tinereasca, entuziasta si plina de viata'.
Magdalena Colombet