Matera este pe drept cuvant una dintre cele mai neobisnuite si atractive destinatii turistice din Italia. Situat in regiunea Basilicata din sudul peninsulei, orasul a dobandit respectul intregii lumi gratie pesterilor din zona, locuite de oameni inca din timpuri preistorice. Conform maturiilor existente, orasul ar fi fost fondat de romani in secolul al III-lea i. Hr., sub denumirea de Matheola, dupa consulul Luciu Caecilius Metellus.
Centrul vechi al localitatii reprezinta punctul zero de plecare catre orice obiectiv sau destinatie din apropiere. Acest areal urban, situat la numai 4 km de Hotel Matera, a fost inclus in patimoniul mondial UNESCO ca urmare a prezentei unor simboluri istorice si arhitecturale unice. Asa zisele “Sassi” sunt locuinte sapate in peretii de calcar, insa nu va asteptati sa gasiti mai mult decat simple caverne amenajate.
Conform specialistilor, Matera este singurul loc din Italia unde oamenii locuiesc in aceleasi incaperi construite si locuite de stramosii lor cu circa 9000 de ani in urma! Orasul antic s-a dezvoltat vertical pe panta modelata de un rau care in prezent are debitul redus. Defileu este cunoscut pe plan local sub numele “la Gravina”. In anii ’50 ai secolului trecut, guvernul Italian a stramutat fortat o mare parte din populatie pentru a dezvolta partea moderna a orasului.
Pana spre sfarsitul anilor ’80 zona veche a ramas doar un focar de saracie, insa dupa acest moment a intrat intr-o etapa de revitalizare care tine pana astazi. Dintre actorii implicati in acest proces, un rol deosebit l-au avut Uniunea Europeana, guvernul, organizatia UNESCO si chiar Hollywood-ul. Asemanarile dintre partea veche a orasului si Ierusalimul antic au facut ca multe filme cu tema istorica sau religioasa sa fie turnate aici. Un exemplu relativ recent este filmul Patimile lui Hristos al lui Mel Gibson.
Matera conserva pe de alta parte o paleta destul de larga de cladiri in legatura cu credinta crestina. Printre acestea, mai multe biserici rupestre sapate in roca vulcanica moale din regiune. Aceste lacase de cult, care se intind si in regiunea invecinata Puglia, au fost luate in considerare si de Fondul Mondial al Monumentelor in 1998.
Construita in stil Romanesque si inchinata Sfintei Maria della Bruna, Catedrala din Matera reprezinta unul dintre cele mai caracteristice obiective medievale. Edificiul a fost inceput in anul 1268 insa a suferit mai multe schimbari de structura de-a lungul timpului. Planul bisericii este de cruce latina, cu nava si doua abside.
Decoratiunile dateaza cu preponderenta din timpul restaurarii care a avut loc in secolul al XVIII, insa o descoperire recenta a scos la iveala o fresca in stil bizantin (sec XIV) infatisand scena Judecatii de Apoi. Mai sunt si alte biserici si manastiri care dateaza din diferite perioade ale istoriei. Multi dintre oamenii de stiinta cred ca primele biserici in care se rugau oamenii au fost ridicate aici in Matera.
Fiind un oras cu 58,000 de locuitori, Matera nu este tocmai o localitate mica, avand ceva mai mult de oferit turistilor decat s-ar crede la prima impresie. Sunt cateva restaurante, hoteluri, pub-uri si alte locuri de distractie in zona care prospera.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro