ICR New York, 9 februarie 2011
Lobby pentru vize initiat si coordonat de EUNIC SUA in New York
in cadrul antenei EUNIC SUA in New York, a carei conducere este asigurata in prezent de ICRNY (Corina Suteu), grupul de Institute culturale europene din metropola americana s-a reunit la Museum for the Moving Image, o locatie impresionant renovata, plasata in Queens si dedicata evolutiei tehnicilor artei cinematografice.
Reuniunea a fost ocazia recapitularii catorva dintre proiectele toamnei 2010, inregistrand succesul de care s-au bucurat proiectele intrebari frecvente despre Serbia, expozitie de arta contemporana ce adus in dialog lucrari ale unor artisti de prestigiu din Balcani, printre care Dan Perjovschi; festivalul New Literature from Europe, in cadrul caruia Gabriela Adamesteanu s-a alaturat altor sapte autori europeni, prezentand Dimineata pierduta, in curs de aparitie in SUA, intr-un maraton literar organizat de opt institute culturale europene; sau intalnirea-conferinta sustinuta de Rod Fisher, cu participarea exceptionala a presedintelui retelei globale EUNIC, Horia-Roman Patapievici, prezentand concluziile unui recent studiu comparativ despre diplomatia culturala in Europa.
in acelasi context, actiunea de lobby in favoarea facilitarii procesului de obtinere a vizelor de lucru pentru artisti straini in SUA, initiata si coordonata de ICRNY incepand din 2010, s-a bucurat in continuare de un un raspuns extrem de activ din partea unor membri ai retelei precum Olanda, Polonia, Spania, Austria sau Franta. O pozitie oficiala a retelei din New York este redactata in acest sens in colaborare cu APAP (Association of Performing Arts Presenters) si o delegatie a retelei si-a propus sa programeze in anul 2011 intalniri succesive cu oficialitatile americane (in stransa colaborare cu asociatiile artistice din SUA). Directorul serviciilor culturale olandeze a sustinut in cadrul reuniunii ca organizarea si initierea acestui think thank este una dintre cele mai eficiente si utile actiuni pe care EUNIC le poate intreprinde in contextual american, in care circulatia artistilor din teatru, dans sau muzica este ingradita prin proceduri birocratice indelungate si foarte costisitoare de obtinere a vizei SUA.
Programul retelei din New York mai include in acest an organizarea unor evenimente precum: festivalul de film european Dissappearing Act III, festivalul New Literature from Europe, festivalul de muzica experimentala Moving Sounds si Artists in Schools - proiect initiat de ICRNY care consta in prezenta unor artisti invitati de Institutele europene pentru realizarea unor ateliere in scolile new-yorkeze.
ICR New York: Practici curatoriale in Europa de Est cu participarea criticului de arta si curatorului Cosmin Costinas
Criticul de arta si curatorul Cosmin Costinas va participa in 12 februarie la o masa rotunda organizata sub auspiciile celei de-a 99-a Conferinte anuale a Asociatiei americane a colegiilor de arta. Alaturi de colegi din Polonia si SUA, sub patronajul revistei ARTmargins, participantii vor intretine un dialog despre evolutia practicilor curatoriale, dezvoltarea comunitatilor artistice din artele vizuale in Europa de est si situatia, dupa 20 de ani de la caderea comunismului, a peisajului artistic contemporan in Estul si Centrul Europei.
Participarea lui Cosmin Costinas la aceasta conferinta, sustinuta de ICR Bucuresti (la initiativa ICR New York), va da tanarului critic de arta si curator ocazia sa prezinte o informata perspectiva regionala asupra evolutiei contextului artistic din Europa de est in ultimele doua decenii si a specificitatilor contextului romanesc, oferindu-i totodata posibilitatea sa lanseze alte colaborari cu artisti si organizatii americane. Stabilit de cativa ani in Olanda, intre Amsterdam si Utrecht (unde este curator la prestigiosul centru de arta contemporana BAK - basis voor actuele kunst), Costinas a demonstrat de timpuriu un simt erudit si subtil al evolutiilor artelor contemporane in Europa centrala. Membru al comitetului de expertiza al proiectului Patterns-Erste Bank, Vienna, curator si monograf al unor artisti romani precum Mona Vatamanu si Florin Tudor, autor a numeroase articole despre arta contemporana si editor al Documenta 12 magazines, Kassel-Vienna (2005-2007), Cosmin Costinas se distinge deja drept una dintre vocile originale si pertinente in critica actuala de arta.
ICRNY continua in 2011, pe aceasta cale, sustinerea, la cererea partenerilor americani, a prezentei in SUA a personalitatilor romanesti emergente in artele contemporane.
Institutul Cultural Roman din New York