Cartea de fata este rodul unui imens volum de munca dar si al unui pariu de o indrazneala iesita din comun. Se cuvine s evidentiem nti curajul, fiindca in paginile ei autorul propune cititorilor romni un exercitiu psiho-afectiv si intelectual aproape imposibil: nelegerea mineriadelor. Tnrul i aproape necunoscutul Alin Rus pornete de la cunoasterea temeinica a vietii in Valea Jiului, de la intervievarea a peste o sut de mineri, participanti direci sau indireci la una sau mai multe din cele ase incursiuni ale minerilor n capital, studierea cu acribie a presei locale i i completeaz informaia cu aceea coninut n cri, articole de ziar, comunicri tiinifice, filme i fotografii. Exerciiu de exorcizare, tentativ terapeutic de eliberare de obsesia celei mai violente traume suferit de societatea romneasc postcomunist, cartea este totodat prima cercetare "de teren" cu mijloacele antropologului i ale sociologului i sinteza a imensului material dedicat celor mai dramatice convulsii sociale care au marcat societatea romneasc dup 1989. Doina Jela |
ALIN RUS este nscut la 20 decembrie 1973 n oraul minier din Valea Jiului, Vulcan. Urmeaz liceul industrial n aceeai localitate pe care l absolv n 1992. n acelai an se angajeaz la E.M. (Exploatarea Minier) Paroeni unde lucreaza timp de doi ani ca electrician subteran. Dup ce-i termin stagiul militar devine student al Facultatii de Istorie si Filozofie, secia Filozofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, pe care o absolva in iunie 1999. intre 1999 si 2001 este profesor de stiinte Socio-Umane la Liceul Aurel Vlaicu din Arad. Concomitent va face un masterat in Antropologie Culturala si Etnologie Europeana din cadrul Facultatii de Studii Europene, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, pe care l va absolvi in 2001 cu dizertaia "Valea Jiului - o capcana istorica" (Premiul II la concursul "George Vlsan" organizat de Institutul de Antropologie Cluj-Napoca). Dup masterat va continua munca sa de cercetare in Valea Jiului, unde revine ca profesor de stiinte Socio-Umane la Liceul Mihai Viteazul din Vulcan.
In anul 2002 lucreaza cu profesorul american de antropologie de la Connecticut State University, David A. Kideckel. Vor filma mpreun mai bine de 20 de ore de interviuri i imagini n Valea Jiului, n urma crora va rezulta filmul Zilele minerilor: Viaa i moartea culturii minereti n Valea Jiului a crei premier a avut loc n anul 2003, n Connecticut, SUA. in 2003 si apare cartea Valea Jiului, o capcana istorica, un studiu de antropologie cultural, rodul muncii de trei ani n aceast zon minier. n paralel, realizeaz mpreun cu Monica Heintz, n Republica Moldova, un film despre Identitate, Politic i Nationalism, intitulat ara de aici, ara de dincolo. n acelai an finalizeaz un alt film antropologic Omul care a vrut s cumpere colonia, o fresca a vietii sociale din cartierele de tip colonii din Valea Jiului.
Dupa 2003, Alin Rus publica diverse articole pe teme de antropologie, folclor si sociologie rurala dar si studii interdisciplinare avnd la baz istoria oral, n diverse reviste din ar i strintate. Trece al doilea masterat, n cadrul Facultii de tiine Politice i Administrative de la Cluj-Napoca, sub coordonarea Ruxandrei Cesereanu i a altor profesori. Astfel, a publicat articole n diverse volume colective coordonate de Ruxandra Cesereanu, precum: Made in Romnia: Mahala i argou n Romnia Post-comunist, Romnia nghesuit, cutii de chibrituri, borcane, conserve i ara noastr, stereotipii i prejudeci. De asemenea, a mai publicat articole n revistele: European Countryside Journal, Caietele Echinox, Tribuna, Viaa, Revista de Etnografie, Antropologie i Folclor etc.
n prezent este doctorand al Facultii de Studii Europene din Cluj-Napoca, Universitatea Babe-Bolyai cu o tez despre Valea Jiului, intitulat Mentaliti i comportamente culturale n spaiul Vii Jiului.
Liviu Rus - Mineriadele. ntre manipulare politic i solidaritate muncitoreasc, Editura Curtea Veche, Colectia Actual, Bucuresti, 2007, Pret 35 Ron