Liviu Deleanu, poet si dramaturg roman, s-a nascut la Iasi pe 8 februarie 1911, intr-o familie saraca de evrei. Din motive financiare isi intrerupe studiile incepute in orasul natal, si se angajeaza ca tipograf si corector la Bucuresti. In 1927 isi incepe cariera literara publicand primul volum de poezii, "Oglinzi fermecate".
Continua sa scrie versuri pe care le publica in revista Bilete de Papagal, redactata de Tudor Arghezi. Primele poezii aparute in aceasta revista au fost: Exista un Dumnezeu, Renastere, Timp si Omul cu ochii mici. In mare parte, poezia timpurie a lui Deleanu este influentata de marii scriitorii modernisti, ca Charles Baudelaire, George Bacovia si Ion Pillat. Urmatoarele doua volume de poezii, "Ceasul de veghe" (1937) si "Glod alb" (1940), au fost bine primite de critica epocii.
Din 1928 scriitorul adopta numele de Liviu Deleanu in locul numelui de nastere, Lipa Cligman. Uneori a semnat si cu pseudonimele Luca Dan si Cliglon. Poetul desfasoara si o intensa activitate publicistica, colaborand cu versuri si articole in reviste iesene si bucurestene, precum "Editia speciala", "Cuvinte literare", "Reporter", "Viata literara", "Adam" si "Facla".
In perioada razboiului Liviu Deleanu se refugiaza in Basarabia, la Chisinau, unde isi continua activitatea literara. Deleanu devine cunoscut si ca autor de carti pentru copii: "Poezii pentru copii" (1947), "Mi-i drag sa mesteresc" (1955), "Bucurii pentru copii" (1956), "Licurici" (1961).
De asemenea, poetul traduce din limba rusa fabulele lui Ivan Krilov, povesti si poezii de A. Puskin, poemele lui N. Nekrasov si M. Lermontov, si poeziile lui A. Tvardovski. Poetul s-a stins din viata la 12 mai 1967 la Chisinau.
Sursa foto
A.I.
editor artline.ro