Noile Capitale Culturale Europene işi deschid programul in acest sfarşit de săptămană. Liverpool in Marea Britanie şi Stavanger in Norvegia au pregătit numeroase spectacole si isi invită locuitorii şi turiştii la o serie de evenimente inedite. Spre deosebire de manifestările de deschidere de la Sibiu, nici o vedetă sau mare personalitate politică internaţională nu şi-a anunţat participarea . Zilele de 11 şi 12 ianuarie marchează preluarea ştafetei culturale de către cele două oraşe unde cultura continentului se va concentra in acest an.
Englezii derulează incepand din prima zi a anului programul Liverpool - Capitală Culturală Europeană 2008, cu manifestari zilnice ce aduc reprezentaţii cu Emilia di Liverpool, Willy Russel Blood Brothers sau festivalul Anne Frank.
Norvegienii din Stavenger deschid si ei oferta culturală pentru 2008. La ora 5.30, locuitorii şi turiştii sunt aşteptaţi intr-o altă localitate invecinată, Sandnes care a pregătit un program artistic in care va cuvanta şi Mary Miller, directorul Asociaţiei Stavenger 2008. In centrul oraşului norvegian, de la ora 3 după-amiaza, un număr de 1500 de persoane impărţite in 8 grupuri vor oferi spectacole tematice.
La fel ca şi la Sibiu, o companie franceză - CPM, se va ocupa de efectele pirotehnice. Special pentru tineri, Stavenger pregăteşte un concert pentru seara de sambătă. Trupa Samvirkelaget va concerta incepand cu ora 8 seara, iar spectatorii cu varste intre 15 şi 18 de ani vor plăti un bilet de 75 de coroane norvegiene, adică 35 RON.
Si in Marea Britanie si in Norvegia cele mai numeroase par a fi concertele, spectacolele de teatru şi diferite festivaluri. Ambele orase sunt mari porturi europene, mai puţin cunoscut, Stavanger este al patrulea cel mai important oraş norvegian, cu o populaţie de 117.000 de locuitori.
Fondat in secolul XIII, Stavanger a fost cunoscut ca un important exportator de peşte ca apoi să devină un centru petrolier in ani 60, datorită zăcămintelor din Marea Nordului. Anul acesta, deviza programului cultural norvegian este "Port deschis", făcand referire atat la aşezarea geografică a localităţii, cat mai ales la deschiderea către lume a proiectelor pregătite pentru acest an.
Liverpool are 800.000 de locuitori şi reprezintă al doilea cel mai important port britanic după Londra. Din 2004, portul vechi al oraşului face parte din patrimoniul UNESCO, iar localitatea a aniversat 800 de ani de existenţă anul trecut.
Ianuarie 2008