inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Liubliana (Ljubljana) - Slovenia

2 Comentarii




Capitala Sloveniei, cel mai mare oras din tara si centrul istoric, politic, economic si cultural, Liubliana este si unul dintre cele mai interesante orase europene si o destinatie turistica foarte atragatoare. Cu cei peste 300.000 de locuitori, Liubliana si-a pastrat aspectul si atmosfera de oras linistit, plin de monumente istorice, muzee si spatii de promenada, adaptandu-se ritmului modern de viata intr-o maniera inspirata. Ca in multe alte orase europene cea mai interesanta este partea veche a orasului Liubliana. Cel putin la fel de atragatoare ca monumentele istorice vechi de secole sunt si creatiile de secol XIX - inceput de secol XX proiectate de un celebru arhitect local, Joze Plecnik (1872 - 1957), surprinzatoare prin solutiile gasite.



 


Liubliana nu este un oras foarte mare, iar in cateva zile, fara a va grabi, veti putea vedea majoritatea obiectivelor turistice importante, fie ca este vorba de muzee si galerii, fie de monumente si cladiri istorice. Va va ramane si destul timp pentru a descoperi cafenelele, restaurantele traditionale si magazinele de aici, sau spatiile de promenada, si mai ales pentru a va familiariza cu atmosfera si ritmul din capitala Sloveniei. Vechea asezare romana Emona, mai tarziu capitala Provinciei Carniola, Liubliana este un spectacol arhitectural, aici putand fi admirate creatii in stil renascentist, baroc si Art Nouveau, completandu-se reciproc fara stridente.


 


slovenia ansamblu


 


Orasul este interesant si pentru viata culturala, aici gasindu-se cele mai bune teatre, muzee si galerii din tara, una dintre cele mai vechi Filarmonici din lume, iar anual in Liubliana au loc peste 10.000 de evenimente culturale diverse si trei festivaluri internationale, precum Festivalul Verii, Bienala de Grafica, Festivalul de Jazz, Festivalul de Film LIFFE sau Festivalul de Muzica Alternativa Druga.


 


Obiective, muzee, atractii


 


Magistrat : cladirea Primariei din Liubliana este unul dintre cele mai populare edificii. Inainte de 1484 cetatenii orasului se reuneau in piata de pe malul drept al Podului Cevljarski, iar in 1484 a fost in sfarsit terminata cladirea ce poate fi admirata si astazi, una dintre cele mai frumoase din oras. In 1718 a fost refacuta in maniera baroca, atat exteriorul cat si interioarele fiind complet redecorate.


 


Biserica Ursulinska : pentru locuitori acesta este cel mai frumos lacas de cult in stil baroc din oras, construit intre 1718 - 1728, in maniera arhitecturala populara in nordul Italiei. In afara fatadei puteti vedea inauntru un frumos altar.


 


Biserica Franciskanska : ridicata in 1646 - 1660 pe un mic deal, langa rau, este o biserica foarte frumoasa si foarte veche, dar si foarte importanta pentru credinciosi. Altarul a fost realizat de Francesca Robba, important artist local.


 


slovenia oras


Neboticnik : un zgarie-nori de dimensiuni impresionante, simbolul orasului modern, a fost proiectat de Vladimir Subic, constructia fiind terminata in 1933, marcand astfel o perioada de rapida dezvoltare in Liubliana. Atunci era cea mai mare cladire din oras si una dintre cele mai inalte din Europa, o realizare arhitecturala cel putin impresionanta. Astazi este vizitat in fiecare an de mii de turisti veniti din intreaga lume, care au ocazia de a urca pana in varful edificiului, unde se pot relaxa cu o cafea buna si pot vedea intregul oras, o panorama unica.


 


Biserica Krizevniska : in trecut aici se ridica o biserica in stil gotic, ridicata in secolul XIII, pe fundatia careia s-a construit in 1714 structura actuala. A fost prima biserica centrala in stil baroc din oras si una dintre cele mai frumoase.


 


Podul Dragonului : un proiect care parea dificil, greu de realizat si costisitor, dar a devenit una dintre cele mai populare atractii ale orasului, multi dintre vizitatori venind prima data aici. Strajuit de patru dragoni, cate doi la fiecare capat, este o realizare arhitecturala cu un farmec aparte. Initial, in acest loc se gasea un simplu pod din lemn, numit - mult mai prozaic - Podul Macelarilor. Pe masura ce orasul s-a dezvoltat, mai ales dupa industrializare, vechiul pod s-a dovedit deja insuficient, asa ca a inceput constructia unui nou pod, mult mai mare si mai impresionant, in stil Sezession. Totul a fost gata in 1901, cand a avut loc si inaugurare, in prezenta mai multor oficiali. Era o structura masiva, din beton armat, unul dintre primele poduri construite in Europa cu materiale moderne.


 


podul dragonului


 


Piata Preseren : principala piata din Liubliana, purtand numele poetului France Peresen, a carui statuie poate fi admirata aici. Este un spatiu interesant din punct de vedere arhitectural, fiind inconjurata de cladiri ridicate la inceputul secolului trecut. Multi prefera sa inceapa vizitarea orasului de aici, dar si numerosi localnici se intalnesc in Piata Preseren, fie doar pentru o ceasca de cafea la unele dintre localurile de aici.


 


Catedrala St Nicholas : Catedrala Sf Nicolae este cel mai mare lacas de cult din Liubliana si unul dintre cele mai frumoase din Europa. In trecut aici se ridica o biserica din lemn, daramata la jumatatea secolului XIX, cand s-a construit structura actuala.


 


Biblioteca Nationala si a Universitatii : mai pe scurt NUK, este cea mai bogata si importanta biblioteca a tarii, cu sute de mii de volume, documente, manuscrise, colectii de ziare si reviste. Gazduita intr-un palat de dimensiuni uriase, opera lui Plecnik, se potriveste perfect zonei pline de cladiri vechi. Surprinzator sau nu, NUK nu duce niciodata lipsa de cititori si vizitatori, atrasi de faima si varietatea colectiilor. Din cauza numarului foarte mare de vizitatori, trebuie sa rezervati cu cel putin cateva zile inainte un ghid, pentru a putea descoperi toate comorile de aici.


 


Castelul din Liubliana : cand Habsburgii cucereau in 1335 teritoriul Sloveniei de astazi, vechea fortareata a familiei Spanheim a fost demolata, iar in 1485 - 1495 a fost construit castelul de astazi, extins ulterior prin adaugarea de fortificatii, pentru a proteja regiunea de atacurile turcesti. In secolele XVII - XVIII castelul a fost spital militar si arsenal, pentru ca din secolul XIX sa fie folosit ca inchisoare, pana la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial. In anii '70 au inceput ample lucrari de renovare si restaurare, iar astazi castelul este un obiectiv turistic foarte popular, unul dintre cele mai cunoscute din Slovenia.


castelul din liubliana


Dar nu este o simpla constructie, ci gazduieste periodic diverse manifestari culturale, in principal expozitii de arta, iar la intrare puteti vizita Galerija Rustika, de unde puteti cumpara diverse obiecte de artizanat. In Muzeul Virtual puteti afla mai multe despre istoria castelului.


 


Muzeul de Arhitectura : principalul muzeu de gen din Slovenia, aici veti gasi numeroase proiecte si machete ale celebrului arhitect Joze Plecnik, cel care a schmbat pentru totdeauna infatisarea orasului.


 


Muzeul National al Sloveniei : la mica distanta de centrul orasului, in apropiere de Parcul Tivoli, este de cateva decenii unul dintre cele mai de succes muzee din Slovenia, avand bogate colectii din perioada romana si medievala, precum si o interesanta expozitie permanenta dedicata evolutiei limbii slovene.


 


Muzeul Orasului Liubliana : pentru un oras a carui istorie incepe cu aproape cinci milenii in urma prezenta unui astfel de muzeu este obligatorie, iar curatorii au facut totul pentru a prezenta, in detaliu, cele mai importante momente din istoria asezarii. De la perioada roman, cand orasul purta numele de Emona la evolutia din Evul Mediu pana la capitala de astazi, nimic nu a fost uitat. Imbinand expozitiile permanente si temporare cu prezentarile multimedia, muzeul este in permanenta aglomerat.


 


Muzeul de istorie contemporana : situat intr-o vila de secol XVIII, in Parcul Tivoli, nu este foarte bogat ca numar de exponate, dar vizitarea sa este o experienta memorabila.


 


Galerija Hest : una dintre cele mai cunoscute galerii de arta din oras, prezinta mai ales lucrari de pictura si sculptura ale artilor sloveni. O alta galerie, Galerija Hest 35, este dedicata lucrarilor tinerilor pictori, sculptori si graficieni sloveni.


 


Foto : wikipedia.org ; yourhollidaymatters.com ;


 


Iulie 2008



 

Voteaza


Comentarii 2 comentarii
ionel prodan

mengand pe strazi te trezesti cu bucati de tenuiala in cap, si asta in centru. restaurante murdare, servicii proaste, preturi mari. mai bine mergeti in bulgaria.

0 2010 reply
1
Ovidiu

Liubliana este intrs-adevar un oras frumos. Merita vizitat. Civilizat, prosper, ce mai Slovenia este departe !

0 2009 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline