Localizare si cadru natural
Lituania este considerata o tara baltica in Europa de Nord. Cu toate acestea, in partea de est a teritoriului sau, spun specialistii, ar fi centrul geometric al Europei. Granita de vest a tarii o constituie Marea Baltica. In nord Lituania se invecineaza cu Letonia, in sud-est cu Belarus, in sud cu Polonia iar in sud-vest cu Rusia.
Campiile din centrul tarii sunt despartite de dealuri formate in urma depunerilor glaciare. Din loc in loc apar coline morenaice, precum Zemaitija (235 m) si Kalnas (293 m). Tarmul Lituaniei este coborat, presarat cu limanuri, lagune, si fara prea multe sinuozitati. Predomina relieful de campie cu altitudini cuprinse intre 100-150 m. Altitudinea maxima este de 293 m, in punctul Juozapines Kalnas.
In tara exista un total de 758 de rauri, multe dintre acestea navigabile, si peste 2800 de lacuri. Cel mai important rau este Neman, care formeaza granita cu Rusia si se varsa in Marea Baltica.
Lituania are o clima temperata de tranzitie intre maritima si continentala. In partea vestica verile sunt racoroase si iernile sunt blande. Temperaturile medii anuale inregistrate sunt de -5 grade Celsius in ianuarie si 17 grade Celsius in iulie.
Padurile sunt mai dense in partea sudica. Pinul este intalnit in regiunea coastei si in sud, in timp ce stejarul predomina in partea centrala. Molidul, mesteacanul, arinul si plopul sunt mai rar intalniti.
Populatie
Lituania are doar 3,5 milioane de locuitori si o suprafata de 65.000 km patrati. In secolul XIX, Lituania a fost implicata in mai multe rebeliuni anti-rusesti din Polonia. In timpul primului razboi mondial, tara a fost ocupata de Germania dar dupa razboi si-a proclamat independenta. Lituanienii reprezinta circa 83% din populatie, restul fiind polonezi, rusi, letoni, tatari, germani, tigani, armeni sau de alte nationalitati.
Religia predominanta este romano-catolicismul. Limba oficiala este lituaniana, insa pe alocuri sunt vorbite rusa si poloneza. Limba lituaniana este prima vorbita pentru 2.955.000 de locuitori. Lituania este celebra pentru atelierele sale de bijuterii, mai ales in domeniul prelucrarii chihlimbarului. Lituania reprezinta un coltisor european unic, aflat la intersectia mai multor curente culturale: scandinav, est-european, central european si rusesc.
Topul oraselor de vizitat
Cateva dintre cele mai cunoscute puncte turistice sunt: Vilnius (Poarta Ausros, Cimitirul Rasos, Biserica Sfintii Petru si Pavel din Antakalnis, catedrala) Kaunas, Klaipeda, Trakai, Laguna Courland. Vilnius, capitala Lituaniei, este un oras medieval cu arhitectura baroca si gotica. Are o populatie de 600.000 de locuitori. Centrul istoric al orasului este unul dintre cele mai mari din Europa, cu o suprafata de 3,6 kilometri patrati. Exista peste 1.500 de cladiri in Centrul Vechi, construite intr-o sumedenie de stiluri arhitectonice. De aceea orasul Vilnius figureaza pe Lista Patrimoniului UNESCO.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.