Tiparitura pierde teren. Viteza de circulatie a informatiei micsoreaza volumul lecturii, la nivel global. Tehnologia împinge literatura pe suporturi digitale. Tinerii încep sa abandoneze slova scrisa pe hârtie. Ce nu e virtual, pare plictisitor. Încotro se îndreapta literatura? Cum va arata, peste 10, 20 sau 50 de ani?
E-book-ul si internetul vor transforma cartea tiparita în istorie? Din punct de vedere stilistic si tematic, ce mari metamorfoze s-ar putea produce? Vor cauta scriitorii feed-back-ul imediat, on-line? Literatura hypertextuala, textul virtual, creat în principal din cuvinte-linkuri (conexiuni catre alte informatii) îsi va instaura dominatia? Vine noua literatura de pe bloguri?
Romane într-o limba unica
Criticul literar Bogdan Cretu, colaborator al revistei "Adevarul literar si artistic", considera ca "literatura nu este ascetica, ci se lasa influentata de mersul epocii, de ideologiile, mentalitatile, progresul ei". "Probabil ca cei care vor cauta cu orice pret succesul se vor adapta, vor scrie pentru un public cât mai larg, si într-o limba de circulatie (engleza, cel mai probabil). Vor disparea diferentele specifice, totul pentru o cât mai larga audienta. Nu cred ca va disparea cartea de hârtie, caci ea favorizeaza o lectura mai comoda si da satisfactii amorezatilor incurabili de literatura".
Poezia, exilata din agenda lecturii
Criticul Bogdan Cretu intuieste putine mutatii tematice: "Traim într-o lume din ce în ce mai grabita, cititorul obisnuit pretinde satisfactii garantate în timp record; romanul se va reîntoarce, probabil, la povestea directa, cât mai simpla, percutanta. Temele nu au cum sa ramâna decât cele câteva, mari, de când lumea: iubirea, confruntarea cu moartea, vinovatia, raportarea la transcendent, caci ele sunt general umane, iar, în afara unor cutume, reflexe, omul nu se poate schimba afectiv. Se va citi, din pacate, din ce în ce mai putina poezie (rezervata cunoscatorilor), romanul va iesi în întâmpinarea publicului si se va comercializa. Concurenta lui e aspra: tot ce înseamna divertisment oferit de televiziune, internet etc".
Exegetii din industria on-line
Tinerii care fac viitorul de pe acum, scriind cronici literare numai on-line, fac propriile estimari. Exegetii de pe www.bookblog.ro cred ca viitorul literaturii sta la mila tehnologiei: "Probabil ca bibliotecile cât peretele, cu sute si mii de volume, vor ramâne doar o pasiune a excentricilor", considera coordonatorul celui mai bun blog de cultura, votat la ultima editie Roblogfest. Andrei Rosca estimeaza ca "ar putea exista doua tipuri de literatura. Ceea ce astazi ar intra în categoria beletristica, peste 15 ani va avea un corespondent pe suport digital, sub forma unor romane colective, scrise de comunitati de zeci sau sute de oameni, din zona de on-line. O a doua categorie ar putea fi reprezentata de asa-numita literatura hypertextuala. "Cartile" de specialitate cred ca s-ar plia foarte bine pe acest model. Practic, cartea ar putea fi doar o fraza hypertextuala (având linkuri pe 90% dintre cuvinte), cititorul putând aprofunda fiecare dintre termenii folositi în acest "cuprins" al cartii, termeni absolut necesari pentru a întelege fraza hypertextuala", spune Andrei Rosca. "Îmi place sa cred ca literatura viitorului va continua sa fie de buna calitate, fapt dovedit de ultimele aparitii pe piata, creatori tineri cu un stil proaspat", spune si Cristina Teodorescu, de la bookblog.
Lupta cu cenzura electronica
Gabriel Adrian Mirea, care îsi publica textele tot pe bookblog, considera ca peste 50 de ani s-ar putea ajunge la "o lupta cu forme de cenzura electronica, literatura scrisa pentru mobile si PDA-uri. Probabil ca va fi o ofensiva a lingvistilor români contra împrumuturilor tot mai numeroase din alte limbi. Exista deja mai multe Românii neologice în functie de locul unde s-a dus românasul de rând la lucru. Tematic, diversitatea va fi probabil mai mare decât cea de acum. Exista sau vor exista o suita de tipuri din realitate, înca neluate în seama de scriitori. Dar temele nu evolueaza, ci motivele, ideile, unghiurile de abordare. Se va scrie altfel tot despre iubire, tradare, tristete".
Hypertextul, o capcana
"Literatura hypertextuala pare o posibilitate productiva, dar se poate ajunge foarte repede si la capcana lexicografica. Un cuvânt se defineste prin altul care se defineste prin altul si tot asa. Mai degraba cred ca noua literatura vine dinspre bloguri si jurnale on-line. Exista deja milioane de cititori. Si înca nu se vad consecintele actiunii de publicare a tuturor cartilor de pâna la 1930 de pe Google...", afirma Gabriel Mirea.
Literatura eficace ia avânt
Ioana Ristea de la bookblog considera ca "suntem martorii, azi, ai unei adevarate explozii în domeniul eficientizarii lecturii". "Se vorbeste despre "fast reading" - mai mult, mai repede si, mai nou, de "slow reading" - mai rar, mai bine. Banuiesc ca societatile viitoare se vor putea `bucura" si de cipuri implantate care sa le ajute sa asimileze tomuri diverse, în numai câteva secunde. Fara emotii, fara sentimente: doar informatie.
Dintotdeauna, literatura a reflectat mai mult sau mai putin realitatile sociale. Nu vad de ce si cea a viitorului nu va face acelasi lucru. Poate doar ca va fi mai mult orientata spre gasirea unei solutii. Probabil ca ne îndreptam catre o societate mult mai avida de self-help books (cum sa faci aia, cum sa faci ailalta). Desi sumbru (pentru mine), viitorul literaturii va fi, în definitiv, raspunsul la realitatile vremurilor ce vor veni. Tiparitura sau format on-line, informatie sau pur act hedonist, lectura va dainui. În fond, cât de pervertit va deveni sufletul omului peste o suta de ani"?, se întreaba Ioana Ristea, critic literar pe www.bookblog.ro.
"Cititul pe computer pierde din profunzimea actului lecturii?"
"Nu cred. Si în realitatea tiparita atentia ne este abatuta de indici extratextuali. Mama, desteptatorul, un telefon. Ba, mai degraba divagatiile pe internet fac posibile conexiunile, referintele multiple, elimina impedimentele lingvistice (cuvintele necunoscute). Este visul esteticienilor literari de odinioara. Acum se pot face studii si accesa carti care pareau altadata legende si cereau volum mare de cunostinte, de bani, de eforturi"
Gabriel Andrei Mirea, www.bookblog.ro
Se va citi, din pacate, din ce în ce mai putina poezie (rezervata cunoscatorilor), romanul va iesi în întâmpinarea publicului si se va comercializa
Bogdan Cretu,
critic literar.