Centrul din Esch a elaborat pe cont propriu un program ambitios, bogat, cuprinzator de prezentare a culturii noastre: "Belles Roumanies" ("Frumoasele Romanii"). Sub aceasta titulatura au fost alaturate evenimente din mai toate domeniile artistice: literatura, teatru, film, muzica, arte vizuale. De-a lungul anului trecut, directorul "KulturFabrik", francezul Serge Basso, si colaboratorii sai s-au documentat, au venit de mai multe ori in Romania, in Bucuresti si la Sibiu, au contactat autoritati, institutii culturale, artisti si intelectuali de varf, au vazut spectacole si expozitii si au articulat programul pentru 2007.
Invitatii lor sunt 21 de scriitori romani (lista si alte detalii - in secventa urmatoare), regizorul de teatru Radu Afrim, pictorul Dumitru Gorzo si un grup de artisti tineri care vor lucra doua saptamani la fata locului, fotografii Radu Stanese si Gicu Serban, ansamblul muzical Hyperion, mai multe fanfare si tarafuri populare pentru mai multe seri de "muzica traditionala". Catre sfarsitul anului este programat un festival de filme romanesti ale "noului val". In plus, participa si artisti luxemburghezi cu creatii despre Romania sau in colaborare cu colegi romani. Pe ansamblu, un soi de festival multiartistic romanesc desfasurat de-a lungul unui an: un proiect absolut remarcabil, divers, cu o buna selectie. Impactul ar putea fi mult mai serios decat ceea ce ne-am putea imagina gandindu-ne la scena culturala miniaturala a Luxembourgului: fiindca micul Mare Ducat, ca si Bruxelles-ul Comisiei Europene, aflat nu departe, atrage privirile de pretutindeni, de vreme ce acolo, in Luxembourg, functioneaza mai multe Directii generale ale Executivului comunitar, alte institutii esentiale, precum Curtea Europeana de Justitie, iar politica de taxe a transformat locul intr-unul dintre cele mai importante centre bancare si de afaceri de pe Vechiul Continent.
Proiectul debuteaza la sfarsitul acestei saptamani, pe 3 februarie, printr-o "Sarbatoare inaugurala", apoi, dupa cateva zile, pe 6 ale lunii, e programata prima intalnire literara.
21 plus 5 scriitori
Componenta literara a proiectului se desfasoara din februarie si pana in noiembrie, minus lunile de vara. Spatiul de desfasurare: cafeneaua-bar amenajata la "KulturFabrik" special pentru asemenea intalniri, drept care seria romaneasca se va intitula "Bistrouri literare". Vor fi seri cu cate doi-trei autori romani invitati care vor citi din scrierile lor si vor participa la discutii cu publicul, moderatorii fiind tot romani. In total sase "Bistrouri", angrenand 21 de nume: "Proza artistica" - Mircea Cartarescu si Stefan Agopian, moderator subsemnatul; "Poezia" - Ana Blandiana si Emil Brumaru, moderator Emil Hurezeanu; "Literatura germana din Romania" - Eginald Schlattner, Werner Solnner si Ernest Wichner, moderator Gerhard Csejka; "Literatura alternativa" - Gabriela Adamesteanu, Dan Lungu si Simona Popescu, moderatoare Corina Ciocarlie; "Noul val" - Razvan Radulescu, Florin Lazarescu si Ioana Bradea, moderator Alexandru Calinescu; "Contra-literatura" - Dan Petrescu si Luca Pitu, moderator Dan Alexe (consultant pentru intregul proiect). Unii dintre invitati sunt stabiliti in alte tari decat cea natala: Sollner, Wichner si Csejka in Germania, Alexe in Belgia si Corina Ciocarlie chiar in Luxembourg.
Pentru a marca simbolic "puntea" dintre cele doua spatii culturale si pentru a oferi - in acelasi timp - un motiv in plus de atractie pentru publicul local, organizatorii au decis ca "bistrourile literare" sa aiba si cate un invitat de origine luxembourgheza, drept care vor mai participa Pierre Oster, Pierre Joris, Guy Helminger, Jean Portante si Liliane Welch.
O sectiune prin literatura romana a ultimelor decenii, cu cativa dintre scriitorii romani importanti ai perioadei, cativa tineri promitatori, cativa critici...
Un preambul
A existat si un preambul al "Bistrourilor": prietenii nostri de la "KulturFabrik", pe care i-am ajutat sa construiasca programul de intalniri cu scriitorii romani, m-au invitat sa sustin pe 15 ianuarie o conferinta de prezentare generala a literaturii noastre (dublata de o alta la sediul UE din Luxembourg-orasul). Auditoriul de la Esch - numeros, cald, interesat - a inclus si public cultural local, si romani care traiesc, lucreaza sau invata in Ducat. De asemenea, multi ziaristi, organizatorii gandind seara si ca pe o conferinta de presa (mascata!) care sa ofere fundalul pentru intreaga serie de lecturi si dezbateri. Intr-adevar, in zilele urmatoare au aparut articole despre prezentarea mea si s-au difuzat fragmente la radio, insotite de recomandari de participare la atragatorul proiect al intalnirilor literare romano-luxembourgheze de la Esch...