Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom, a mizat, in mare parte, pe cartile care se incadreaza in trendul autofictiunii, produsa la scara industriala de scriitorii romani contemporani si devorata (mai mult pe nemestecate) de catre consumatorii compulsivi de carte. De aici multe discutii (multe dintre ele lipsite de aparat critic si mirosind de departe a amatorism) in care s-au ridicat probleme 'morale' despre diferitele grade ale fictiunii si ce 'termometre' sa folosim sa le masuram (a se vedea disputa din jurul cartii 'Luminita, mon amour' de Cezar Paul-Badescu).
O noua tendinta in literatura romana este, in opinia lui Silviu Lupescu, 'constructia fictionala ampla, chiar de 5-600 de pagini, care nu mai este respinsa aprioric de public, si nici de edituri, pe motiv ca astazi se citesc numai romane scurte. In plus, acuzatiile de erotism exagerat sau chiar de pornografie au devenit cu totul neintemeiate'.
Tiraje explodate
'Anul 2006 a adus, in opinia mea, citeva carti valoroase din domeniul literatura romana contemporana, confirmindu-se intr-o mai mare masura tendinta ascendenta din ultimii ani', spune Silviu Lupescu. Citeva exemple sint 'Baiuteii' de Filip si Matei Florian, 'Teodosie cel mic' de Razvan Radulescu, 'Derapaj' de Ion Manolescu, 'Istorisirile Segnorei Sisi' de Contantin Toiu, 'Mirii nemuririi' de Radu Aldulescu, 'Luminita, mon amour' de Cezar Paul-Badescu, 'Supunerea' de Eugen Uricaru.
'In ceea ce priveste vinzarile cartilor de fictiune semnate de autorii romani, si aici se simte o tendinta ascendenta, unii autori - nu foarte multi, e drept - depasind deja tirajele traducerilor unor nume consacrate ale literaturii universale (adica 3-4.000 de exemplare)', completeaza Lupescu.
Premii si traduceri
Unul dintre evenimentele cele mai importante pentru literatura romana il constituie Premiul Medicis pentru cea mai buna carte straina publicata in Franta, atribuit scriitorului Norman Manea pentru romanul 'Intoarcerea huliganului', publicat la Polirom.
In plus, au fost deja incheiate contracte pentru cesionarea drepturilor de traducere, carti care au aparut sau urmeaza sa apara la edituri din strainatate: 'Cruciada copiilor' de Florina Ilis, 'Degete mici' de Filip Florian, 'Trimisul nostru special' de Florin Lazarescu si 'Nascut in URSS' de Vasile Ernu.
Polirom, topul celor mai vindute titluri
Un eventual clasament - cu mentiunea ca multe dintre titlurile importante au aparut in toamna lui 2006, prin urmare se vor regasi in topul vinzarilor abia in anul urmator. Toate cartile s-au vindut in peste 4.000 de exemplare.
Cele mai vindute carti la Polirom:
Ioan T. Morar, 'Lindenfield'
Cecilia Stefanescu, 'Legaturi bolnavicioase'
Norman Manea, 'Intoarcerea huliganului'
Cezar Paul-Badescu, 'Luminita, mon amour'
Matei Florian, Filip Florian, 'Baiuteii'
Cele mai vindute titluri la Cartea Romaneasca:
Al. Paleologu, 'Bunul-simt ca paradox'
Al. Paleologu, 'Despre lucrurile cu adevarat importante'
Florina Ilis, 'Cruciada copiilor'
Alina Mungiu-Pippidi, 'Evanghelistii'
Preferatele Adrianei Babeti
Desi nu mai poate citi constant, asa cum si-ar dori, din cauza unor probleme de sanatate, Adriana Babeti este la curent cu noile aparitii editoriale. Un top personal al celor mai valoroase carti, dintre cele pe care le-a citit la Editura Polirom:
Ion Manolescu: 'Derapaj'
Razvan Radulescu: 'Teodosie cel mic'
'Baiuteii' de Filip si Matei Florin
Ioana Calen