Cinci edituri romanesti recomanda carti care alunga tristetea
Literatura rade de viata, de moarte, de prostie, de ingamfare, de snobism si de ea insasi. Binedispune si pedepseste prin ironie. Cinci edituri autohtone si-au largit portofoliul literar pentru scrisul care amuza si cucereste. Iata care sunt cele mai incitante titluri ale momentului, umorul-medicament pentru o lume traversata de nesfarsite suparari.
La Polirom se rade din plin
In colectiile "Biblioteca de duminica", "Biblioteca Polirom" sau "Chic", umorul dinamic si fara tabuuri este o regula. "Eu et al.", prima carte hazlie recomandata de Polirom, este scrisa de Alex Tocilescu, fiul regizorului Alexandru Tocilescu. Prozele sale de duminica sunt perfect functionale si in celelalte zile ale saptamanii. Limbajul dezinhibat descrie franturi de viata reala. O alta carte, "Bucuria matinala", de P.G. Wodehouse, face parte din seria romanelor cu valetul Jeeves si il arunca pe stapanul acestuia, Bertie Wooster, intr-o serie de incurcaturi tragicomice. Pentru doamne, dar si pentru cei care vor sa le inteleaga, Sophie Kinsella a scris "Supermenajera", povestea unei femei de cariera, in varsta de 29 de ani, care este pe cale sa devina asociat la o mare firma londoneza de avocatura. Dar eroina isi da seama ca facut o greseala monumentala (care va costa firma cincizeci de milioane de lire) si simte nevoia urgenta sa dispara din peisaj. Ajunsa la tara, se angajeaza ca menajera si da piept cu micile probleme, nemaiintalnite pana atunci: gatitul, spalatul rufelor si curatatul mobilei. Situatia se complica si din cauza gradinarului, caruia ii cade cu tronc.
Ironie si aventura, la Corint
Celebrul Jerome K. Jerome are mai multe titluri, aparute la Editura Leda (Grupul Editorial Corint). "Arta de a nu scrie un roman" continua seria operelor umoristice ale lui Jerome K. Jerome, de data aceasta pornind de la dorinta a patru prieteni de a realiza impreuna un roman care sa absoarba toata "intelepciunea" lor. Intalnirile `de lucru" nasc povesti satirice, romantice, absurde, induiosatoare, vesele, horror, sentimentale sau filosofice, curgand una din alta, asemenea celor din "O mie si una de nopti". In "Eu si ai mei", comicul ironic zugraveste trasaturile de caracter ale membrilor familiei autorului. Desi scris in 1909, romanul se potriveste vremurilor noastre. In "Trei intr-o barca", pentru trei oraseni, o calatorie de placere pe fluviu capata proportiile unei expeditii pline de neprevazut, iar in "Trei pe doua biciclete", celebrul umorist britanic continua aventurile eroilor din "Trei intr-o barca", de data aceasta intr-un periplu prin Germania, care se transforma intr-o revolta impotriva vietii clasei de mijloc din epoca edwardiana.
Clasicii umorului, la Paralela 45
"Convorbiri cu profesorul Y", de Louis-Ferdinand Celine, carte savuroasa, aparuta la editura Paralela 45, arata dedesubturile amuzant - incordate ale relatiei dintre autor si editor, redand o imagine a lumii literare. Volumul autorului ceh Roman Raz "Vanzatorul de umor " ii face pe eroii sai obisnuiti sa alunece dinspre tragic inspre comic si inapoi, iar cartea "Suntem mereu prea buni cu femeile", de Raymond Queneau, este un tipic roman de vacanta, avand de toate: impuscaturi, sex, aventuri nesfarsite.
Cadouri de ras de la RAO
"Batranete, haine grele" este titlul unui volum care cuprinde cele mai amuzante citate si caricaturi despre batranete, un cadou care face haz de necaz, recomandat tuturor celor care stiu sa-si poarte batranetea cu gratie si cu zambetul pe buze. "La bine si la rau" contine cele mai amuzante caricaturi si citate despre casatorie, tintindu-i direct pe cei care cred ca numai moartea ii va mai desparti. Cea de-a treia carte de la RAO este "Bolnav de dragoste", care inglobeaza cele mai frumoase citate despre dragoste si sex, un cadou "de ras", recomandat tuturor celor carora dragostea le-a luat mintile.
Colectia `Rasul lumii", la Humanitas
"Rasul lumii", colectia de carte comica a editurii Humanitas, le propune cititorilor sa redescopere gustul pentru farsa si gluma. In volumul "N-o citi daca esti prost", de Tibor Fischer, apar personaje greu de uitat, care vorbesc despre o lume in care smintirea pare fapt divers. Cartea cuprinde sapte texte, iar titlurile lor parca fac reclama imaginatiei: "L-am halit pe bucatar", "Pe urma spun ca esti beat", "Imi place sa fiu ucis" etc. Din volumul lui Jean-Claude Carriere, "Franturi din asta lume", cititorii vor afla de ce in Atena antica erai obligat sa bati la usa inainte sa iesi dintr-o incapere, care e influenta Lunii asupra chipului femeilor, cum au decurs negocierile dintre cameramanii amatori si televiziunile din New York in seara de 11 septembrie 2001 si care sunt motivele pentru care locuitorii din Ukbar au interzis actul sexual si oglinzile in secolul al optulea. Cartea "Florence a Arabiei", de Christopher Buckley, patrunde in universul pestrit al "Orientului Mijlociu", acolo unde agentii dubli sau chiar tripli se simt acasa, emirii sunt pasionati de Formula 1, "seicele" sunt amatoare de shopping, iar camilele regale sunt umplute cu explozibil. "Florence a Arabiei" are accente de thriller, dar e de fapt o satira la adresa oamenilor, care se grabesc sa distruga ceea ce nu pricep.