Sursa foto: muzeultaranuluiroman.ro
Un mester cunoscut in zona Bucovinei pentru maiestria cu care transforma lemnul in adevarate opere de arta este Florin Constantin Cramariuc. Lucrarile sale sunt simple, trainice si foarte frumoase. Nu exista obiect in gospodarie pe care mesterul sa nu-l poata face. Din mainile sale ies mese, scaune, dulapuri, cutii de bijuterii, lazi de zestre si nu numai. Un obiect pe care Florin Constantin Cramariuc il face cu mare drag este lingura. Motivele decorative regasite pe cozile acestora sunt cele geometrice. Adesea mesterul foloseste si elemente arhaice precum sarpele sau rozeta solara.
Tainele vechiului mestesug popular - cioplitul lemnului – le detine si mesterul Marc Tudose. Pasiunea pentru aceasta indeletnicire i-a adus numele de „Omul-lingura” pentru ca sculpteaza si orneaza linguri, linguri cu povesti, asa cum ii place mesterului sa spuna.
Sursa foto: thespoonman.ro
Nu putini au fost cei care i-au cumparat lingurile sculptate in motive populare romanesti. Creatiile sale au ajuns si peste hotare, iar Printul Charles se numara printre cei care i-au admirat opera. Mare pasionat de linguri, printul Marii Britanii a primit cadou doua linguri realizate de Marc Tudose - „lingura norocului" si „lingura îndragostitilor" - sculptate cu modele ce au o importanta semnificatie in traditia populara romaneasca.
Daca sunteti in trecere prin Campulung Moldovenesc vizitati si Muzeul Lingurilor, care adaposteste peste 5500 de exemplare de diverse marimi si forme, din cele mai diferite specii de lemn, realizate de mesteri din tara si din intreaga lume.
Sursa foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro
Colectia apartine profesorului de istorie Ion Tugui si cuprinde atat linguri utilizate candva in gospodariile localnicilor cat si linguri realizate doar in scop decorativ.
Sursa foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro
Colectia mai cuprinde linguroaie, jintuitoare, cause sau caupuri si prezinta elementele decorative dintr-un registru bogat de motive: florale, zoomorfe, antropomorfe, geometrice, astrale. Muzeul cuprinde si o colectie de peste 500 de stergare.
Sursa foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro
A.I.
Mai 2016