Situat pe raul Vienne, in Franta central-sudica, oraselul pitoresc Limoges nu este o destinatie care sa pretinda un timp indelungat de vizita. Parcurs chiar si intr-o doara insa, acesta ofera o experienta memorabila undeva la limita dintre prezent si trecut, in compania unor obiective deosebite.
Secolul XIX a fost marcat de o activitate intensa in plan edilitar, care a inclus distrugerea si reconstructia unei bune parti din centrul orasului. Se intelege totusi ca edificiile civile si religioase importante nu au avut prea mult de suferit. Probabil nu exista exemplu mai autentic de centru urban francez. In cele mai multe dintre cafenelele si magazinele mici, vorbitorii de limba engleza sunt greu de gasit. Prin urmare, va trebui sa exersati formulele uzuale de limba franceza pentru a va intelege cu localnicii. In rest, orasul este destul de putin animat, mai ales la orele pranzului cand magazinele se inchid cateva ore pentru pauza de masa, si duminica.
Limoges este cunoscut cel mai bine pentru obiectele din portelan, adevarate opere de arta care imbina armonia formelor cu pictura. Se apreciaza ca aproximativ 50 % din productia de portelan frantuzesc provine de aici.
In plan arhitectonic dar si spiritual, orasul se mandreste cu: Catedrala gotica Saint-Étienne de Limoges, inceputa in 1273 si terminata abia in 1888, cu Capela Saint-Aurélien (sec. XIV-XVII) si cu bisericile St-Pierre-du-Queyroix si St-Michel-des-Lions, edificate in sec. al XII-lea, respectiv in sec. al XIV-lea.
Cele mai vechi urme de civilizatie materiala "la zi" dateaza din perioada romana, iar aici ne referim la amfiteatru (unul dintre cele mai mari din Galia) si la podul Sfantului Martial.
La 10 km departare de oras atentia va fi atrasa de ruinele Castelului Chalucet, edificat in secolul al XII-lea si distrus in timpul Razboiului de 100 de Ani.
I. C.