Poeta Adela Greceanu, prozatorul Florin Lazarescu si editorul Dan Lucian Teodorovici vor dialoga cu autori din Estonia, Grecia, Croatia, Letonia, Malta, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ungaria, Cipru. Multi dintre acesti invitati sunt deja un nume in tara lor de origine, dar raman relativ necunoscuti in Germania, pentru ca scriu intr-o limba de circulatie restransa. Sambata (24 martie), intre orele 11.00-12.00 si 14.45-15.45, Adela Greceanu va citi din versurile ei (traduse de Georg Aescht) si va dialoga cu poeta cipriota Christiana Avraamidou (n. 1978 la Athena, traieste in Cipru, laureata a Premiului cipriot de stat pentru literatura), Florin Lazarescu va citi in tandem cu Krisztian Grecso (prozator si scenarist, Ungaria, n. 1976) si Lucian Dan Teodorovici (Editura Polirom). Lecturile, in general, se vor desfasura in Forumul propriu, special amenajat in Hala IV, standul 401, in proximitatea standurilor nationale ale tarilor europene si ale unor edituri de prestigiu.
ICR "Titu Maiorescu" precieaza ca prin formula acestui tip de dialog "se incearca traversarea barierelor lingvistice si stimularea interesului pentru literatura scrisa in asa-zisele "limbi mici". Majoritatea textelor prezentate sunt traduse in germana special pentru acest festival si sunt citite in premiera la Leipzig". Evenimentele din cadrul programului "Limbi mici, literaturi mari" sunt organizate de ICR Berlin in colaborare cu Asociatia Institutelor Culturale Europene din Berlin si cu Targul de carte de la Leipzig.
Cea mai mare densitate de literatura pe metru patrat
Leipzig: 22-25 martie; 2100 edituri; 30 de tari; tara-invitat de onoare: Slovenia, "tara cu cea mai mare densitate de literatura pe m2".
Organizatorii Targului de la Leipzig spun ca editia din acest an oglindeste dimensiunea culturala a Europei largite, desi prezentarea literaturilor din tarile central si est-europene reprezinta una dintre strategiile curente ale acestui eveniment.
In ziua inaugurala (22 martie, orele 16.00) se va decerna, pentru a treia oara consecutiv, Premiul targului ("Preis der Leipziger Buchmesse"), iar in seara precedenta se anunta premiul pentru "intelegere europeana" (acordat, incepand cu 1964, de Statul liber Saxonia, de orasul Leipzig si de Asociatia germana a comertului cu cartea): istoricului german Gerd Konen pentru lucrarea "Complexul-Rusia" si filozofului rus Michail Ryklin pentru lucrarea "Cu dreptul pumnului. Cultura rusa in timpul democratiei controlate".
Romania va fi prezenta cu un stand national, organizat de Ministerul Culturii si Cultelor si Editura Polirom. (L.D.)