Prin prisma siturilor arheologice, a ramasitelor civilzatiei incase si a frumusetilor naturale de care dispune, Peru atrage anual zeci de mii de turisti. De oriunde ar veni si indiferent spre ce locuri s-ar indrepta sa admire cu nesat, aventura incepe la fel pentru toti vizitatorii straini, in aeroportul din Lima.
Dupa o calatorie de circa 6 ore cu avionul peste oceanul Atlantic si continentul sud-american, capitala peruana reprezinta primul popas spectaculos al periplului. Ca punct de intrare in tara, Lima a dezvoltat o importanta oferta turistica, din care se remarca: centrul istoric, centrele arheologice, viata de noapte, muzeele orasului si sarbatorile populare.
Lima nu indeplineste doar administrativ functia de capitala, ci si din perspectiva culturala a reusit sa se remarce intre celelalte orase ale tarii. Avantajul sau este ca pastreaza inca un stil de viata mai putin alert decat cel intalnit curent in marile metropole. Este demn a fi spus ca cele 9 milioane de locuitori traiesc in ceea s-ar putea numi “clustere” de orase, grupuri mai slab sau mai puternic legate intre ele prin cai de comunicatie.
Daca ruinele de la Machu Picchu, suspendate la 3000 de metri altitudine, arunca astazi o raza de lumina asupra civilizatiei fascinante care a apus sub presiunea conchistadorilor spanioli, Lima vine sa zugraveasca etapa imediat urmatoare. Orasul a fost fondat in 1535 de conchistadorul Francisco Pizarro si a ramas sub obladuirea directa a spaniolilor pe parcursul a 300 de ani. Acest lucru nu putea ramane, desigur, fara consecinte vizibile la nivelul culturii locale. Chiar daca pe alocuri Lima este un super-oras unde tehnologia jubileaza, arhitectura veche a bisericilor si multor cladiri civile graiesc prin sine despre perioada coloniala.
Doua dintre edificiile notabile din Lima sunt: Catedrala Cuzco (sec. al XVI-lea) si Universitatea Nationala San Marcos (1551). In mai mult de patru secole de la fondarea sa ca oras spaniol, Lima s-a afirmat ca expresie a mostenirii metise. Chiar daca la inceput orasul a fost fondat de-a lungul raului Rimac, astazi el s-a extins pe largi zone desertice, fapt pentru care unii il considera orasul cu cel mai mult teritoriu desertic, dupa Cairo. La a patra conferinta de gastronomie, de la Madrid, Fusión 2006, Lima a fost declarata Capitala gastronomica a Americii Latine.
Sursa foto:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Limaperu.jpg
9 Mai 2013
I. C.
editor artline.ro