Localizare si cadru natural
Cu o suprafata de doar 160 km patrati, Liechtenstein se numara pe drept printre din cele mai mici state din lume. Spre vest principatul este separat de Elvetia de raul Rin iar muntii o despart la est de Austria. Liechtenstein este una din cele doua tari dublu-enclavizate ale lumii (alaturi de Uzbekistan), fiind o tara fara litoral inconjurata numai de tari fara litoral. Cea mai mare parte a teritoriului sau este muntos, ceea ce permite practicarea sporturilor de iarna.
Relieful este predominant muntos, insa este de asemenea caracterizat prin multe campuri cultivate si ferme mici, atat in nord (Unterland), cat si in sud (Oberland). Clima este continentala, cu unele variatii oferite de altitudine. Iernile sunt reci, innorate, cu ninsoare sau ploi frecvente, iar verile sunt moderate, de obicei innorate si umede.
De la nord la sud, Liechtenstein are o lungime de doar 24 km. In est, tara se ridica totusi la altitudini destul de mari, cel mai inalt punct, Grauspitz, avand 2599 metri. In ciuda locatiei sale alpine, vanturile sudice fac din clima Liechtensteinului una blanda. Iarna, partiile muntilor sunt perfecte pentru sporturile specifice.
Tara are un sector financiar puternic si a fost catalogata ca paradis fiscal. Este membra a Spatiului Economic European, dar nu si a Uniunii Europene.
Populatie
Principatul Liechtenstein este a patra cea mai mica tara a Europei (dupa Vatican, Monaco si San Marino), in anul 2002 inregistrandu-se 32.840 de locuitori, mare parte din acestia locuind in Vaduz. Principalele etnii din Liechtenstein sunt: elvetieni, austrieci, germani, italieni. Liechtensteinii sunt descendenti ai tribului Alemanni care au venit in zona dupa 500 AD. Comitatul Vaduz a fost creat in 1342 printr-un tratat semnat la castelul Sargans.
Liechtenstein este cea mai mica tara vorbitoare de limba germana din lume, o monarhie constitutionala, cu puteri sporite conferite suveranului, apropiate de cele dintr-o monarhie absolutista. Printul este unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Locuitorii Liechtenstein-ului se bucura de un nivel inalt de civilizatie si conditii de viata foarte bune.
De asemenea, Liechtenstein este singura tara cu o populatie predominant vorbitoare de limba germana care nu imparte o granita cu Republica Federala Germania.
Topul oraselor de vizitat
Turismul nu constituie o sursa importanta de venit a Liechtensteinului. Pricipatul este impartit in 11 municipii numite Gemeinden. Acestea constau in mare parte dintr-un singur oras. Cinci din ele cad sub districtul electoral Unterland (tara de jos), iar restul in Oberland (tara de sus).Capitala principatului Liechtenstein este Vaduz, oras de 5000 locuitori situat pe cursul superior al Rinului.
Cateva dintre obiectivele reprezentative din capitala tarii sunt: Colectia de Arta a statului Liechtenstein - cu cele mai valoroase opere a lui Rubens; Muzeul Timbrelor Postale - cu exemplare rare din 1912 (Briefmarkenmuseum) si Muzeul de Schi - prezinta cei peste 100 de ani de istorie a schiatului.
De asemenea, trebuie amintit castelul Vaduz, o fortareata medievala extinsa in sec. XVI-XVII si construita probabil de proprietarii Werdenberg - Sargans in secolul XII. Peretii sunt grosi avand 4 m la baza. Cea mai veche parte a complexului este cea dinspre est. Din 1938 castelul a fost resedinta permanenta a Familiei Princiare.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.