Evenimentul se anunta unul cu multe surprize si se va derula pe parcursul mai multor zile. Buzoienii vor prezenta in Bucuresti, pe 15 octombrie, spectacolul ĀDrum fara pulbereĀ, productie a Teatrului ĀG. CiprianĀ, realizat de Catalin Naum - mentorul ĀPoduluiĀ Studentesc, si Iosif Hertea.
ĀCatalin Naum a fost incantat de tinerii nostri si i-a invitat la aceasta sarbatoare dedicata ŤpodarilorÅ„, cum le place sa li se spuna. Tot in aceasta luna, spectacolul ŤDrum fara pulbereÅ„ se va juca la Nottara (astazi, de la ora 19:30 n.r.) si pe 26 octombrie la Muzeul Taranului Roman, la Ziua Ospetiei. Cred ca este o ocazie deosebita pentru copiii de la Studioul ŤPaul IoachimÅ„ sa poata evolua pe scenele acestor institutiiĀ, a declarat Marinela Tepus, directorul Teatrului ĀG. CiprianĀ, cea care a infiintat studioul de teatru de la Buzau.
Un loc magic in mansarda Casei de Cultura a Studentilor
Teatrul Studentesc ĀPodulĀ s-a inchegat gratie talentului, incapatanarii si generozitatii lui Catalin Naum, ca singura rezonanta romaneasca substantiala a unor cercetari facute de Grotowski, Brook, Barbara etc. Este un loc magic in care actorul este ceea ce este menit sa fie: elementul principal al spectacolului, principalul transmitator de emotie, cel ce creeaza atmosfera speciala.
A fost infiintat in 1967, la initiativa unor studenti, fiind primul teatru din tara cu spatiu de joc en-rond (in mijlocul publicului). Regizorul si mentorul trupei este, din 1970, Catalin Naum, cel care a indrumat spre profesionism mai multi tineri pasionati de teatru, care au devenit astfel actori de renume: Florin Zamfirescu, Olga Delia Mateescu, Gelu Colceag, Gheorghe Visu, Mircea Diaconu, Claudiu Bleont sau mai tinerii Mihai Calin, Dragos Bucur, Ana Ioana Macaria, Ilinca Goia si multi altii.
In ciuda trecerii anilor si experimentelor diverse care s-au desfasurat in zona teatrala, ĀPodulĀ a ramas un punct de referinta, un loc in care omul de teatru, dar si spectatorul isi pot gasi Ācentru de greutateĀ, echilibrul artistic. Teatrul din mansarda Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti este practic un curs de actorie, care in alte tari ar costa foarte mult. Scoala de la ĀPodulĀ nu costa nimic.
Repertoriul trupei cuprinde texte din dramaturgia romaneasca si universala, precum si texte originale; nu este un repertoriu impus, ci nascut din nevoia tinerilor de a-si exprima atitudinea fata de vremurile in permanenta schimbare. An de an trupa intinereste prin adoptarea unor noi membri, toti tineri, aflati la inceput de drum.
Cristian IONESCU