Spre sfarsitul anilor ‘50 ai secolului trecut orasele Hardborough era una din acele asezari linistite, conservatoare, parca iesite in afara istoriei dupa ce trecuse prin al Doilea Razboi Mondial, si daca zilele pareau identice una cu alta, de o monotonie ucigatoare pentru vizitatori, pentru cei care se obisnuisera sa locuiasca aici totul era normal si firesc. Cand o vaduva inca tanara si cu multa pofta de viata ajunge sa se stabileasca aici, initial va fi privita cu reticenta de ceilalti, care nu stiu inca nici povestea ei, nici daca aceasta Florence Green nu ascunde vreun secret tenebros sau stanjenitor – si oricat de conservatoare ar fi societatea din Hardborough nu ar putea trai fara barfe si discutii pe furis – si mai ales de ce a venit aici.
Indragostita de carti si visand sa traiasca din asta, Florence isi face curaj si deschide o mica librarie, de altfel si singura de aici, un proiect de afaceri care ar trebui sa esueze din doua motive foarte simple: cine are nevoie aici de carti, mai ales de carti noi, dar mai ales pentru ca doamna Green este o straina si este femeie. Investind toti banii pe care ii avea dintr-o mostenire, Florence Green devine astfel patroana si sufletul unei mici afaceri, care in scurta vreme este si un succes. Numai ca succesul unei femei straine, care a venit aici avand bani (cine stie cum a facut rost de ei in realitate) si a deschis un magazin (si o librarie pe deasupra) nu face decat sa starneasca invidia si chiar ura altor proprietari de magazine, care se simt jigniti de curajul noii venite. In scurta vreme intre doamna Green si doamna Gamart (care ar putea fi numita patroana artelor din Hardborough) incepe un razboi initial tacut, purtat cu eleganta si distinctie, apoi tot mai inversunat si mai crud, pe masura ce in orasel se contureaza tabere si aliante.
Oare Florence va reusi sa isi pastreze libraria, sa fie acceptata in orasel si sa isi faca noi prieteni, sau in cele din urma trebuie sa accepte ca nu este dorita aici, si ar fi mult mai bine pentru toata lumea sa plece in alta parte?
Romanul a stat la baza filmului “The Bookshop” (2017), regizat de Isabel Coixet, cu Emily Mortimer in rolul principal