Lhasa este un oras care te lasa la propriu fara rasuflare, motivul fiind acela ca este situat la altitudinea de 3650 m, in centrul Podisului Tibet. Cine purcede cu autobuzul din Goldmud catre aceasta destinatie, este sfatuit sa achizitioneze o butelie cu oxigen dintr-un magazin local, intrucat soseaua depaseste 5000 m altitudine in punctul prin care se patrunde in Tibet.
Capitala Tibetului, sau orasul sacru cum a mai fost numit, este o asezare urbana in care contrastele ocupa un loc vizibil. Pe de-o parte, in interiorul sau distingem o parte tibetana, unde se gasesc cele mai interesante monumente, si o parte chineza, unde casele traditionale au fost inlocuite de blocuri de beton. Acesta este capitala culturala si religioasa a Tibetului. Turismul este conditionat aici de legile statului Chinez care nu permit sederea in Lhasa decat in grup de minim 5 persoane si alaturi de un ghid specializat.
Orasul ofera un peisaj autentic tibetan, cu o populatie cu multe traditii si obiceiuri deosebite si foarte bine pastrate. In Lhasa impresioneaza atat peisajul cultural cat si cel natural orasul fiind asezat pe valea raului Lhasa, inconjurat de munti de o frumusete si salbaticie rara.
Ca si activitati un turist in Lhasa poate vizita o sumedenie de palate si manastiri ale calugarilor buddhisti renumiti pentru devotement si puritate sufleteasca, sau poate pleca in drumetii pe muntii si vaile ce inconjoara orasul. Palatul lui Dalai Lama, „despre care a auzit o lume intreaga", este demn de faima de care se bucura.
Localnicii il numesc Buddha-La, adica „Muntele lui Buddha". Supusii lui Dalai Lama au ridicat pe o colina naturala impunatoare un palat plin de splendoare, care a devenit resedinta zeului reincarnat, in timpul ceremoniilor diverse, acesta contempla multimile de credinciosi care urcau prin vale, pentru a se inclina la poalele colinei sacre.
Orasul dispune de un numar destul de mare de hoteluri si pensiuni pe toate gusturile. Serviciile de alimentatie si agrement nu lipsesc nici ele facand din Lhasa, dincolo de numeroasele restrictii impuse de statul chinez, un oras turistic adevarat.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.