Exista doua motive principale pentru care cineva doreste sa descopere Tibetul: primul, fiindca este cel mai inalt podis din lume si este socotit “al treilea pol al globului pamantesc”, iar al doilea, pentru ca este un spatiu unic din punct de vedere socio-cultural.
Lucrul din urma se observa mai cu seama in Lhasan, capitala Tibetului, si al doilea oras ca numar de locuitori (din aceasta unitate) dupa Xining. Aici, cei o mie de ani de istorie sunt prezentati pe indelete de obiective care nu au disparut nici in razboaie sau calamitati, nici sub presiunea crescanda a modernitatii. Turistii au toate motivele, asadar, sa viziteze Lhasa atunci cand se afla in Tibet.
Capitala Tibetului cuprinde doua parti distincte: una tibetana, unde se gasesc cele mai interesante monumente, si una chineza, unde locul caselor traditionale a fost luat de blocurile de beton, ridicate pentru chinezii stabiliti in oras. Pe drumul care leaga Aeroportul Gongkar de Lhasa veti zari si primul templu budist, care in ciuda simplitatii sale reuseste sa atraga destule complimente. Locul este strajuit de o statuie uriasa a lui Buddha, cu care, dealtfel, toti doresc sa se fotografieze inainte de a patrunde in oras.
Un alt obiectiv remarcabil este Templul Jokhang, care se gaseste chiar in centrul localitatii. Fiind totodata centrul spiritual al Tibetului, asezamantul a fost de-a lungul timpului minutios decorat cu elemente traditionale. Este unul dintre primele locuri in care trebuie sa pasesti pentru a admira cultura locala. Jokhang combina stilul arhitectural Han, cu influente tibetane. Printre comorile care le gazduieste, se numara doua picturi murale gigantice, fiecare de 1.000 de metri lungime: una reprezentand sosirea Printesei Wencheng in Tibet si cealalta, constructia Templului Jokhang.
Ca sa ajungi la Templul Jokhang vei parcurge Strada Barkhor. Aceasta ofera intotdeauna turistilor o experienta deosebita fiind ocupata in mare proportie de comercianti care isi desfac produsele la sume modice. Pe ambele parti ale strazii exista peste 1.000 de magazine si standuri de vanzare, cu obiecte religioase din Tibet, India si Nepal. De asemenea, a nu se omite sub nici un chip cele trei manastiri principale din Lhasa: Manastirea Sera, Manastirea Ganden si Manastirea Drepung.
Palatul Potala, resedinta de iarna pentru detinatorii titlului de Dalai Lama inca din veacul al VII-lea, simbolizeaza budismul Tibetan si rolul primordial in administratia istorica regionala.
Obiectivul cuprinde Palatul Alb si Palatul Rosu. Acest complex este considerat un model pentru arhitectura tibetana si a fost inscris in patrimoniul mondial UNESCO. Obiectivul este situat pe Muntele Rosu, la 3700 metri deasupra nivelului marii, acopera 360,000 de metri patrati, si masoara 360 metri de la este la vest, respectiv, 270 metri de la nord la sud. Constuctia a inceput in secolul al VII-lea, in timpul dinastiei Thubet, insa la jumatatea veacului al XVII-lea a necesitat modificari majore.
Cladirea a fost finalizata in anul 1694, desi „regele-zeu" se mutase din manastirea Drepung in noua resedinta din capitala Tibetului, in 1649. Lucrare impresionanta care se observa astazi este partial meritul celui de-al 5-lea Dalai Lama, partial contributia celor care au venit dupa el. Palatul construit din piatra, lemn si mortar se sprijina pe 15.000 de coloane, iar in componenta sa intra Palatul Alb, cu 11 etaje, si Palatul Rosu, cu 13 etaje.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro