Leviatanul este considerat de multi una dintre cele mai influente si mai importante opere din istoria intelectuala si politica a Europei, putand fi comparat cu scrieri ale lui Platon, Aristotel, Machiavelli, Hegel si Marx. Multe dintre subiectele discutate aici de Hobbes – de la elemente care tin de antropologie, epistemologie si psihologie pana la conceptul de suveranitate si cel de reprezentare, teoria generarii statelor, structura sociala si educatia, cauzele dizolvarii statului si cauzele razboiului civil, relatia dintre constiinta privata si cea publica, precum si cea dintre Stat si Biserica – au ramas cat se poate de actuale.
Scris intr-o perioada din istoria Angliei in care structurile politice si cele sociale, precum si metodele stiintei sufereau schimbari si reinterpretari radicale, Leviatanul, prin forta argumentului sau si prin provocarile aduse posteritatii, a rezistat incercarii vremurilor si a contribuit intr-o anumita masura la dezvoltarea lumii moderne.
Thomas Hobbes
Thomas Hobbes (1588-1679), considerat unul dintre principalii fondatori ai filosofiei politice si ai stiintei politice moderne, s-a nascut in Malmesbury, comitatul Wiltshire, Anglia. Dupa ce si-a incheiat studiile la Magdalen Hall, Oxford, in 1608, a devenit preceptorul unuia dintre fiii lordului Cavendish de Hardwick, care avea sa devina mai apoi conte de Devonshire, legatura sa cu aceasta familie fiind de lunga durata. Primele sale studii s-au centrat pe clasici, traducand Razboiul peloponesiac de Tucidide, in 1628. La scurt timp, Hobbes a inceput sa fie interesat de stiinta si de filosofie, interes stimulat mai ales de calatoriile de lunga durata in Europa, unde a avut ocazia sa cunoasca figuri importante ale vremii, printre care Galilei si Descartes. Lucrul acesta l-a condus la marele sau proiect de formulare a unei stiinte politice care avea sa aiba ca efect, pe langa crearea altor opere (precum The Elements of Law, De homine, De cive si De corpore), publicarea capodoperei sale Leviatanul, in 1651. La varsta de optzeci si patru de ani, Hobbes a compus o autobiografie in versuri, iar in urmatorii trei ani a tradus Odiseea si Iliada lui Homer. Pe langa filosofia politica, Hobbes a adus contributii intr-o diversitate de alte domenii, printre care istoria, geometria, fizica gazelor, teologia, etica, filosofia limbajului si a mintii.
Editura Herald
Aprilie 2017