Celebrul romancier rus Lev Tolstoi este sarbatorit de Google cu un logo special, la 186 de ani de la nastere. Alaturi de Fiodor Dostoievski, Tolstoi este unul dintre scriitorii de seama din timpul perioadei cunoscuta ca varsta de aur a literaturii ruse, inceputa in 1820 cu primele opere ale lui Puskin, si terminata in 1880 cu ultimele lucrari ale lui Dostoievski. Lev Tolstoi a oglindit in opera sa Rusia de la inceputul veacului al XIX-lea, dar mai ales Rusia din perioada 1861 — 1905.
Opera acestuia este cunoscuta si admirata de iubitorii de literatura din toata lumea. Impresia pe care a produs-o in epoca sa, precum si rasunetul de care s-a bucurat opera lui, l-au situat inca din timpul vietii printre cei mai importanti scriitori ai vremii.
Tolstoi a fost, dintr-o anumita perspectiva, un om plin de contradictii. Nascut intr-o familie de nobili din Imperiul Rus, il obsedau in aceeasi masura excesele burgheziei si ascetismul auto-impus al stoicismului. Ideile sale despre rezistenta nonviolenta, expusa in opere ca „Imparatia lui Dumnezeu este inauntrul vostru” , vor avea un profund impact asupra unor personalitati de referinta din secolul al XX-lea, precum Gandhi.
Tolstoi a parcurs un drum plin de cotituri, de la clasa nobililor careia ii apartinea, catre poporul simplu pe care-l iubea cu sinceritate, devenind in cele din urma exponentul intereselor taranimii patriarhale.
El a lasat omenirii o uriasa mostenire literara care cuprinde printre altele: un roman istorico-psihologic de mari proportii („Razboi si pace”) un roman social de moravuri („Anna Karenina”), un roman social („Invierea”), o trilogie autobiografica („Copilaria”, „Adolescenta”, „Tineretea”), numeroase nuvele si povestiri („Cazacii”, „Dimineata unui mosier”, „Moartea lui Ivan Ilici”, „Dupa bal”, „Hagi Murad” si altele), drame („Puterea intunericului”, „Roadele instructiunii”, „Cadavrul viu”), povestiri populare, basme si istorisiri pentru copii, articole publicistice, de critica literara sau literatura stiintifica (studii despre probleme de arta, articole pe teme politico-sociale, tratate etico-religioase etc.), un jurnal intim si o bogata corespondenta.
Dintre acestea, operele sale Razboi si pace si Anna Karenina au avut o influenta hotaratoare asupra dezvoltarii romanului mondial,
Lev Tolstoi a murit la varsta de 82 de ani, la cateva zile dupa ce si-a parasit familia si domeniul de la Iasnaïa Poliana - unde se nascuse, in 1828 - pentru a merge in pribegie. Dupa ce a poposit de la o manastire la alta, a fost rapus de o pneumonie, in gara de la Astapovo, localitate care in prezent ii poarta numele. Credintele si ideile sale filosofice si estetice, propovaduite de-a lungul vietii prin bogata sa opera, sunt reunite si cunoscute astazi sub denumirea de „tolstoism”.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
Septembrie 2014