In centrul Belgiei, la o aruncatura de bat de Bruxelles si aeroportul national, se gaseste vechiul oras universitar burgund Leuven. Putine orase din Flandra suscita imaginatia studentilor mai tare decat acest “paradis”, in care istoria, cultura, arhitectura, gastronomia si stiintele moderne coabiteaza intr-o armonie perfecta. Leuven este cel mai vechi oras universitar din Flandra si cu cei aproximativ 25.000 de tineri prezenti pentru studiu, respira permanent un aer vesel si creativ.
Una dintre cele mai cunoscute universitati din Europa, Universitatea Catolica din orasul Leuven, a fost infiintata de catre Pope Martin, in anul 1425. Aceasta are o adevarata reputatie academica, bazata pe oamenii de cultura ai secolului al XVI-lea care au studiat si predat aici.
Centrul istoric este atat de restrans ca-l poti vizita intr-o zi, in schimb, ar putea dura saptamani bune sa calci pragul tuturor pub-urilor si restaurantelor din localitate. Leuven are o istorie indelungata si interesanta, fiind fondat probabil in secolul IX. Cea mai mare parte a orasului a fost bombardata si arsa din temelii de germani in Primul Razboi Mondial, fiind din nou avariat la a doua conflagratie mondiala.
Leuven adaposteste doua monumente intrate in Patrimoniul Mondial UNESCO. Cladirile Universitatii, biserica Sf Petru si Begijnhof Groot merita cu prisosinta o vizita, la fel si Gradina Botanica Kruidtuin. Complexul istoric Begijnhof Groot este situat in sudul orasului, se intinde pe aproximativ 3 hectare si dateaza din anul 1232. Pe strazile sale poti petrece ore in sir plimbandu-te fara sa te plictisesti.
Trebuie numaidecat sa vizitezi si singurul muzeul dedicat artei din oras, numit Lakenhal. Acesta incanta vizitatorii prin grandoare, prin arhitectura remarcabila si prin minunatele sale picturi. Primaria localitatii, o cladire cu parfum gotic, se afla in piata Grote Markt. In fata Primariei din Leuven veti gasi o constructie impresionanta, reprezentata de catre Biserica Sfantului Petru. Ambele cladiri au fost construite in stil arhitectural gotic, desi biserica pare sa fie mai putin eleganta decat vecina sa.
In spatele zidurilor de o neasemuita frumusete veti gasi ceea ce crestinatea de aici numeste „Comorile Sfantului Petru”, statui ale sfintilor datand din secolul al XIV-lea care s-au pastrat intacte. Cele mai pretioase picturi apartin lui Dirk Bouts, unul dintre primii flamanzi care au trait aici in secolul al XV-lea. Una dintre scenele cunoscute este „Martiriul Sfantului Erasmus”, totusi cea mai importanta dateaza dintre anii 1464-1468, fiind denumita „Ultima Cina”.
Sursa foto: wikitravel.org
I. C.
editor artline.ro