Localizare si cadru natural
Letonia este unul dintre asa-numitele state baltice si se invecineaza cu Estonia, Lituania, Rusia si Belarus, avand o zona de coasta la Marea Baltica in lungime de 531 km. Din punct de vedere geografic este o tara cu relief de campie, modelat de glaciatiunea cuaternara si cu altitudini reduse, presarat cu lacuri. In vest, la tarmul marii, campia este si mai joasa, cu o altitudine sub 100 m.
In centrul tarii sunt colinele Vidzeme ce se ridica la peste 300 m. Podisul Kursa se afla in sud-vest cu o inaltime de 185 m. In apropiere de Mazirbe, in nordul regiunii Kurzeme, se ridica niste blocuri de granit de statura unui om, care fac obiectul unui adevarat cult local. Se spune ca acestea au proprietati energetice.
In est, colinele Latgale ajung la altitudinea de 300 m. In Letonia, resursele naturale sunt destul de limitate. Depozitele de turba sunt cele mai mari, acoperind 10% din suprafata tarii. Se mai intalnesc zacamanite de gips, folosit la fabricarea materilelor de constructii. Pe teritoriul Letoniei mai exista zacamanite de chihlimbar, foarte apreciate.
Tara este brazdata de peste 12.000 de rauri si detine circa 3.000 de lacuri, cele mai mari fiind Lubanas si Reznas. Fluviul Dvina de Vest are o lungime totala de 1020 km si curge prin Rusia, Belarus si Letonia. Acesta izvoraste din Podisul Valdai din Rusia si se varsa in Golful Riga al Marii Baltice, langa Riga. Mlastinile din regiunea Kurzeme adapostesc cele mai mari rezervatii de berze si de cocori, pasari aflate pe cale de disparitie.
Letonia are o clima temperata cu influente maritime. Iernile sunt blande, iar verile sunt racoroase in zona Marii Baltice, iar in partea de est iernile sunt friguroase si verile calduroase. Temperaturile medii anuale inregistrate sunt de -5 grade Celsius, in ianuarie si 17 grade Celsius, in iulie.
Padurea este mai densa in partea nordica, acoperind mai bine de 40% din teritoriul tarii. Cei mai raspanditi copaci sunt pinul si molidul, dar si stejarul si teiul european sunt caracteristici pentru peisajul letonian. In paduri si nu numai sunt intalnite multe specii de ciuperci comestibile.
Populatie
In secolul XX, populatia letona autohtona a avut mult de suferit de pe urma deportarilor fortate, impuse de germani si de rusi.Letonia are in prezent o populatie aproximata la 2.530.000 locuitori. Limba letona care are statut de limba oficiala face parte din grupul de limbi baltice si este de origine indo-europeana. Destul de frecvent este intalnita, insa, si rusa, dar fiind trecutul istoric comun al celor doua entitati statale. Acest fapt se reflecta inclusiv la nivel confesional: 66% dintre locuitori s-au declarat protestanti, iar restul, ortodocsi si catolici. Incepand cu secolul al XII-lea interesul pentru regiunea Baltica a crescut atat din punct de vedere politico-economic cat si religios.
Topul oraselor de vizitat
Capitala este la Riga, iar ca principale orase amintim: Daugavpils, Liepaja, Jelgava si Ventspils. Inconjurata de alte doua tari ex-sovietice, Letonia a incercat in ultimi ani sa-si construiasca o identitate nationala proprie. A reusit acest lucru in Riga, transformand-o intr-un oras occidental si cosmopolit. Merita vizitat orasul vechi, biserica Sf. Petru, Castelul, Primaria, ca de altfel si zonele rurale dimprejur, cu peisaje incantatoare si vechi castele istorice.
Centrul istoric al orasului Riga a fost inclus de catre UNESCO pe lista Locurilor din patrimoniul mondial, iar orasul este remarcat in mod special pentru arhitectura lui in stil Art Nouveau, putand fi comparat din acest punct de vedere numai cu Viena, Praga sau Barcelona. Capitala Letoniei este situata la gura de varsare a raului Dvina de vest in Marea Baltica.
Pare surprinzator, dar in Letonia sunt dealuri ideale pentru incepatorii pasionati de sporturi de iarna, inainte a se indrepta catre Alpi. Toti instructorii din statiune vorbesc bine engleza.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.