Eseurile adunate in aceasta carte remarcabila au fost scrise intre anii 1973 si 1986. Sunt niste (predici cvasi-filozofice), in care Leszek Kolakowski puncteaza cateva dileme aparent insolubile, care scot capul ori de cate ori incercm s ne sistematizm gandirea legata de cultura, politica si viata religioasa a lumii in care traim. Sunt i niste apeluri la moderatie n consecven, subiect abordat de autor din mai multe unghiuri in decursul anilor. |
Este vorba n ele despre om si Dumnezeu, despre adevarul moral si pacatul originar, despre lupta dramatica dintre crestinism si Iluminism, despre diversele regimuri totalitare ale secolului XX.
Leszek Kolakowski (n. 1927) este un filozof al culturii de origine poloneza si de formatie marxista. Exclus din Partidul Comunist polonez in 1968, s-a stabilit in Occident. Din 1969 pana in 1994, a predat filozofia la mai multe universitati nord-americane si la Universitatea Oxford. A fost distins cu Premiul Erasmus (1980), Premiul Thomas Jefferson (1986), Premiul Universitatii din Chicago (1990), Premiul Alexis de Tocqueville (1994), iar in anul 2003, cu Premiul Kluge al Bibliotecii Congresului american pentru contributia sa de o viata la stiintele umaniste.
Leszek Kolakowski - Modernitatea sub un neobosit colimator