Castelul Amboise, situat in apropierea orasului Tours, resedinta regilor Frantei printre care Charles VIII, Ludovic XI sau Franscisc I, este unul dintre cele mai frumoase castele din Franta.
Cu zidurile sale groase si gradinile amenajate de gradinari si arhitecti adusi de dincolo de Alpi, a fost martor la scurgerea ultimilor trei ani de viata ai lui Leonardo da Vinci. In vara anului 1516 artistul se mai afla inca la Milano, batran si bolnav, parasit de prieteni, dupa ce primise cu resemnare vestea mortii protectorului sau Giuliano de Medici, de la care nu incetase sa astepte ultima farama de sprijin. Asa stand lucrurile, este obligat sa dea curs invitatiei regelui Francisc I de a merge in Franta si a locui in castelul Amboise.
Impreuna cu Francesco Melzi, tanarul sau elev care i-a ramas devotat pana la moarte, Leonardo da Vinci a pornit in temerara calatorie spre valea Loarei, unde se gasea si castelul. Aici era vizitat zilnic de rege, care il consulta in legatura cu lucrarile la Castelul Blois, iar Leonardo obisnuia sa mearga calare la locul constructiei pentru a da sfaturile necesare.
La Castelul Amboise erau petreceri, serbari, baluri mascate si artistul era invitat sa deseneze schite de costume sau sa inventeze cu ajutorul masinariilor sale mecanice scene pline de haz. Viata de la curte il obosea insa, mana dreapta i-a paralizat complet, iar puterile incepeau sa-l paraseasca. Isi cauta refugiul in incaperile castelului, stand ceasuri intregi in fata celor trei tablouri, singurele care ii mai ramasesera : Sfanta Ana, Gioconda si Ioan Botezatorul, ultima tresarire de geniu pe care o desavarsise pe pamantul Frantei. Din marea sala de la Clos-Luce, Gioconda ii suradea.
Invatase sa scrie si sa deseneze cu mana stanga, astfel ca zorile il surprindeau adeseori la masa de lucru, intocmind schite, refacand, completand sau revizuind cele peste o mie de file de manuscris pe care le adusese cu el. Se grabea sa lase in buna randuiala totul. A murit la Amboise pe 2 mai 1519. Avea 67 de ani.
foto : artLine.ro
Valea Loarei
Leonardo da Vinci