O carte asteptata de mai bine de douazeci de ani, un important eveniment editorial in plan international! . Volumul este insotit de ilustratii, realizate chiar de autor . In Romania, cartea este tradusa la numai citeva luni de la lansarea ei in Canada . Cartea aleanului apare in colectia "Biblioteca Polirom", in traducerea de exceptie a cunoscutului poet Serban Foarta si a Cristinei Cheveresan . Cartea va fi lansata in cele mai importante orase ale tarii si la Tirgul de Carte Gaudeamus
De peste patru decenii, canadianul Leonard Cohen nu inceteaza sa fascineze milioane de admiratori. Scriitor de forta, dar si celebritate a muzicii, Cohen a stirnit mereu controverse, de la primele versuri, considerate a fi la limita pornografiei, pina la retragerea sa, la sfirsitul anilor '90, intr-o manastire budista.
Recent, el a reaparut in atentia cititorilor si a criticilor cu ocazia lansarii unui nou volum de versuri: Cartea aleanului. Cartea a aparut in Canada la inceputul acestei veri, iar la interval de numai citeva luni, Polirom o ofera cititorilor din Romania, in traducerea de exceptie a cunoscutului poet Serban Foarta si a Cristinei Cheveresan, cu o postfata de Mircea Mihaies. Aceasta este cea de-a treia carte purtind semnatura lui Leonard Cohen care apare in Romania, dupa bestsellerurile Joaca preferata si Frumosii invinsi toate aparute in colectia "Biblioteca Polirom" (coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu).
Cartea aleanului, noul sau volum de poezii asteptat timp de douazeci de ani, ii urmeaza bestsellerului aparut in 1993, Stranger Music. Poemele, pentru prima data reunite intr-o carte, au fost scrise la Mt. Baldy si Los Angeles, Montreal si Mumbai. Excelent conceputa, aceasta uimitoare colectie de poezii este insotita de ilustratiile provocatoare realizate de autor, care se intrepatrund in mod emotionant si neasteptat cu poezia atemporala, meditativa, adeseori de un umor negru. Cartea contine toate elementele care i-au adus lui Leonard Cohen o recunoastere internationala pentru maiestria limbajului sau.
"Cartea aleanului are tonul, anvergura si aerul martial al finalului de cariera. E in egala
masura recapitulativa si prospectiva, dind impresia ca inchide si deschide, prin cele peste o suta saizeci de poeme si patruzeci si trei de desene (cele mai multe autoportrete), o etapa in creatia poetului. Strategia e cit se poate de limpede: alaturi de desene, adica de imagine, e convocat si sunetul, pentru a obtine harta in relief a unui suflet niciodata tamaduit. In mod esential, poezia lui Leonard Cohen este una de dragoste." (Mircea Mihaies)
Celor care l-au descoperit recent pe Leonard Cohen si doresc sa afle mai multe despre el, le recomandam:
Mircea Mihaies, Viata, patimile si cintecele lui Leonard Cohen
Cu 32 de poeme traduse de Mircea Cartarescu Leonard Cohen s-a nascut la Montreal in 1934. Cariera sa artistica a inceput in 1956, odata cu aparitia primului volum de poezii, Let Us Compare Mythologies. De atunci, a publicat douasprezece carti, inclusiv doua romane, Joaca preferata si Frumosii invinsi (aparute in traducere romaneasca la Polirom in 2003), iar recent, Stranger Music: Selected Poems and Songs. A realizat saptesprezece albume, ultimul intitulat Dear Heather (2004). I-au fost dedicate numeroase albume, in mai multe limbi, pentru a-i omagia cintecele. Opera sa este cunoscuta si iubita in intreaga lume.
Urmatoarea carte-eveniment care va aparea in colectia "Biblioteca Polirom" este Shalimar Clovnul, ultimul roman al lui Salman Rushdie, pe care o vom oferi cititorilor nostri in conditii grafice deosebite.
Octombrie 2006