Expozitia ”Leipzig-Bucuresti-Lipscani: o poveste europeana” este organizata de Muzeul Municipiului Bucuresti si gazduita de Primaria Orasului Leipzig (Stadt Leipzig: Martin-Luther-Ring 4-6), in perioada 6-15 martie, precum si de Centrul Comercial Promenaden Hauptbahnhof Leipzig in perioada 12 aprilie-6 mai 2018. in cadrul expozitiei poate fi vizionat si un film documentar despre fenomenul Lipscani. Inaugurarea are loc pe data de 6 martie, la ora 17:00, in holul Primariei orasului Leipzig, in prezenta dlui Burkhard Jung, Primarul general al acestui oras si a dlui Ambasador al Romaniei in Republica Federala Germania, E.S. Dl. Emil Hurezeanu.
Aceasta expozitie prezinta pentru prima oara publicului german istoria comertului de lipscanie determinat de targurile sezoniere care au fost organizate de municipalitatea orasului Leipzig inca din secolul al XVI-lea. in spatiul german nu se stie de existenta in orase din Muntenia si Oltenia a unor strazi istorice Lipscani, care au aparut datorita acestui comert inca din secolul al XVII-lea.
Cartea ”Leipzig-Bucuresti-Lipscani: o poveste europeana”, realizata de specialisti ai Muzeului Municipiului Bucuresti MMB, va fi lansata in Germania pe data de 15 martie. Evenimentul va avea loc la Targul de Carte de la Leipzig-2018 (Messe-Allee 1), intre orele 15.00 – 16.00, la Standul Romaniei, Hala 4, E501. Vor participa Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti si editorul cartii impreuna cu E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul Romaniei in Germania. Moderator va fi Jan Cornelius, iar interpret Sorin Georgescu.
Romania este tara invitata de onoare la Targul de Carte de la Leipzig-2018.
Acesta este intregul program al evenimentelor romanesti ce debuteaza pe 15 martie: https://zoom-in-romania.ro/programm/
”Proiectul expozitional si editorial «Leipzig-Bucuresti-Lipscani: o poveste europeana» doreste sa ofere publicului povestea unei strazi germane din „micul Paris” si sa descrie o realitate istorica: desi orasul Bucuresti a fost ancorat cultural in spatiul francofon, abilitatile profesionale erau dependente cultural de filonul german. Acesta din urma era cu mult mai vechi fata de cel influenta culturala franceza, devenita foarte prezenta in orasul romanesc abia dupa 1830. in afara de povestea strazii Lipscani din Bucuresti, care din spatiu al comertului devine la 1900 city-ul bancar al Romaniei, ne dorim sa completam aceasta naratiune cu istoria pe scurt a celor mai importanti comercianti din Bucuresti, care si-au legat viata de Leipzig si, in oglinda, biografiile unor intreprinzatori germani, care au ales Bucurestiul pentru proiectul lor de viata, precum familiile Gaiser, Storck sau Oppler.
Bucuresti si Leipzig au apropiat economic Romania si Germania ca state moderne nascute la mijlocul secolului al XIX-lea, iar aceasta legatura a contribuit substantial la consolidarea culoarelor de emigratie culturala si intelectuala, in ambele sensuri, inca din secolul al XVIII-lea. Aceasta este o poveste europeana de peste patru sute de ani vechime. O poveste care a legat doua orase prin tenacitatea unor oameni, care au avut un proiect de viata diferit”, a declarat Dr. Adrian Majuru.
Detalii puteti regasi aici: http://muzeulbucurestiului.ro/leipzig-bucuresti-lipscani-poveste-europeana.html
Muzeul Municipiului Bucuresti a realizat acest proiect cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti pentru strangerea legaturilor cu orasul Leipzig si spatiul economic romano-german.
Martie 2018