Evenimentul gazduit ieri de Muzeul Judetean a debutat cu vernisajul expozitiei de pictura Bradut Covaliu, expozitie care s-a vrut un cadou oferit buzoienilor în preajma Sarbatorilor de Iarna. Cele aproximativ 20 de tablouri cu tema religioasa au fost donate Muzeului anul acesta de membrii familiei Covaliu, fiind expuse în premiera publicului.
Expozitia este una unicat, continând lucrari pe care Bradut Covaliu le-a pastrat neexpuse, pentru sufletul sau. Ele au fost realizate dupa vârsta de 50 de ani a artistului, putând fi privite si ca un studiu propriu asupra Bibliei. Bradut Covaliu considera viata ca o pânza alba, pe care pictorul pune o tusa, apoi o alta pe baza propriilor valori. Artistul, detinator al marelui premiu ŤPicassoť pentru întreaga cariera în 1981, este legat de Buzau prin donatia pe care el însusi a facut-o muzeului în perioada 1977-1980, a declarat artistul plastic Rodica Tache.
Despre valoarea expozitiei a mai vorbit directorul Muzeului Judetean, dr. Doina Ciobanu, cea care a facut trimitere la tema religioasa a lucrarilor.
Concert si colinde, în Sala Personalitatilor
La vernisaj au participat elevi ai Colegiului National Mihai Eminescu, care dupa eveniment au urmarit concertul Grupului Cameral Ars Magna.
Timp de aproape o ora muzicienii condusi de prof. Valerica Stan au încântat audienta cu compozitii celebre semnate de Mozart sau Handel. În Sala ŤPersonalitatilorť nu e nevoie de microfoane. Aici muzica se aude dumnezeieste, datorita acusticii salii, declara Valerica Stan si reprezentatia de miercuri a dovedit ca a avut dreptate.
Printre zecile de opere de arta cu valoare inestimabila si mobilier impetuos ce a înfrumusetat cândva locuintele unor personalitati precum Alexandru Marghiloman, muzica celor de la Ars Magna a reusit sa rupa spectatorii de zbuciumul cotidian. Evenimentul este practic al doilea pas al initiativei de educare a tinerilor pentru descifrarea muzicii clasice. Muzeul Judetean si Grupul Ars Magna vor organiza în fiecare luna câte un concert pentru liceeni, luptându-se din rasputeri sa repuna muzica clasica în drepturi.
La finalul evenimentului, liceenii prezenti i-au colindat pe reprezentantii Muzeului, dovedindu-si originalitatea printr-un Plugusor personalizat.
Cristian IONESCU