Exista un "caz" Eugene Ionesco spune Fabienne Darge in Le monde, aparut in 28 octombrie. Darge continua : numele autorului piesei de teatru "Cantareata cheala" este cunoscut in intreaga lume. Nascut in Romania, Slatina, pe 26 noiembrie 1909, el ar trebui celebrat pentru ca in 2009 se implinesc 100 de ani de la nasterea sa.
Biblioteca Nationala a Frantei a organizat deja o expozitie ce va fi deschisa publicului pana pe 3 ianuarie 2009. Totodata, societatea autorilor si compozitorilor dramaturgi (SACD) din Franta confirma ca piesele scrise de el sunt "cel mai des jucate in Franta si in intreaga lume", scrie Le Monde.
Ionesco este considerat in esenta un clasic in termenii scolilor. Piesele sale "Cantareata cheala", "Lectia si Rinocerii", sunt si vor mai fi studiate in colegii.
In mica sala pariziana a Teatrului Hauchette se joaca fara discontinuitate, inca din 1957, piesa "Cantareata Cheala" si "Lectia". Punerea in scena de Nicolas Bataille a fortat oamenii sa nu doarma in 1950, pentru a sta la rand sa-si procure bilete, devenind o atractie intocmai Turnului Eiffel sau Muzeului Luvru.
Semnatara articolului subliniaza valoarea lui Eugen Ionescu si printr-o metafora incantatoare : nu exista un arbore mai mare ca Teatrul Hauchette din Franta care sa ascunda sub coroana sa o comoara mai mare ca celebrele piese ale lui Ionesco.
Octombrie 2009