Laszlo Krasznahorkai, unul dintre cei mai importanti prozatori maghiari ai momentului, s-a nascut la Gyula, pe 5 ianuarie 1954. A studiat mai intai dreptul in Szeged, apoi, in perioada 1976-1983 a studiat literatura la Universitatea din Budapesta. In perioada studentiei a lucrat ca documentarist pentru editura Gondolat si a debutat in paginile revistei Mozgo Vilag cu povestirea Tebenned hittem (1977).
Laszlo Krasznahorkai a avut diverse profesii, dar dupa publicarea in 1985 a romanului Satantango, s-a dedicat in totalitate scrisului. Autorul a calatorit in afara Ungariei comuniste pentru prima data in 1987, cand a petrecut un an in Berlin ca beneficiar al unei burse DAAD. S-a intors de foarte multe ori in Germania si Ungaria, dar a petrecut, de asemenea, diferite perioade de timp in Franta, Spania, SUA, Anglia, Olanda, Italia, Grecia, China si Japonia.
Scrierile sale au fost apreciate si pe plan international, mai ales romanul Az ellenallas melankoliaja (Melancolia rezistentei, 1989) care a primit German Bestenliste Prize pentru cea mai buna lucrare literara a anului. Dintre numeroasele volume publicate de Laszlo Krasznahorkai, mentionam: Haboru es haboru (Razboi si razboi, 1999), Seiobo jart odalent (Sejobo, acolo, jos, 2008) si volumul de povestiri Megy a vilag (Lumea merge mai departe, 2013).
Multe din lucrarile sale, in special romanele Satantango si Melancolie de rezistenta au fost ecranizate de catre regizorul Bela Tarr. Proza sa a fost tradusa in engleza, franceza si germana si a fost distinsa cu mai multe premii nationale si internationale. In anul 2004, statul maghiar i-a acordat Premiul Kossuth, cea mai inalta recunoastere nationala in domeniul literaturii si artelor, iar in 2014, Laszlo Krasznahorkai a fost desemnat laureatul Premiului Vilenica pentru Literatura, acordat in cadrul Festivalului International de Literatura de la Vilenica (Slovenia).
Octombrie 2014
A.I.
editor artline.ro