Pentru participanti, ca si pentru cei care lucreaza in domenii legate de lumea editoriala, tirgurile de carte au, desigur, un rol important in stabilirea de contacte si reprezinta o excelenta oportunitate de socializare utila din punct de vedere profesional. Dar, dincolo de asta, pentru actorii de pe piata, un asemenea eveniment este, in primul rind, un prilej ideal de a-si pune oferta in cea mai buna dintre luminile posibile. Un tirg de carte este, in fond, o vitrina: cu cit se intimpla mai multe lucruri in ea, cu cit e acolo mai multa miscare, cu atit publicul se va opri in fata ei mai indelung si, intr-un tirziu, va si cumpara cite ceva.
Promovare si orientare in lectura
Modul de operare al editurilor s-a schimbat in ultimii ani, iar evenimentele de tipul 'Gaudeamus' sint, din ce in ce mai mult, exercitii de imagine. Iar asta nu e deloc rau, in masura in care publicul beneficiaza, de fapt, de lansarile-eveniment: cea mai folosita metoda de promovare a produsului editorial la tirguri este, in acelasi timp, o ocazie de a afla cite ceva despre autor, daca nu chiar de a-l vedea personal prezentindu-si opera. In contextul in care cititorii de astazi nu mai sint familiarizati cu un eventual canon strict al figurilor care conteaza 'cu adevarat', e plauzibil ca lansarile sa reprezinte, pentru multi, una dintre metodele comode de orientare in lectura de texte noi. Mai ales daca este vorba despre autori straini, prezenta lor la evenimentele de la tirg poate creste sensibil vinzarile.
Autori de best-selleruri
Exact acesta este pariul pe care il fac cei de la Editura Trei, de exemplu: dupa succesul cu best-sellerul 'Cartea gesturilor', un alt volum, 'Cartea gesturilor europene', va fi lansat miine, iar la scurta festivitate va participa chiar Peter Collett in persoana. Pentru cei care gusta sentintele autorului considerat expert in popularizarea psihologiei si interpretarea 'limbajului trupului', prezenta, la ora 16.00, la Sala de marmura a Pavilionului central de la Romexpo este obligatorie si se va solda cu autografe si poate chiar cu citeva pase spontane de hermeneutica gestuala. In acelasi registru practic, Humanitas organizeaza o sesiune de autografe cu Aurelia Marinescu, autoarea unui alt best-seller, 'Codul bunelor maniere astazi'.
Editura si invitatii ei
Trecind la literatura de fictiune, la Editura All, astazi, il veti vedea pe scriitorul israelian Sami Michael la lansarea cartii 'O iubire la Bagdad', o poveste de dragoste multiculturala, care se deruleaza in Orientul Mijlociu, in anii 40. In ce-i priveste pe autorii de studii socio-umane, cei de la Paralela 45 ii aduc pe Wolfgang Iser (cu 'Actul lecturii' - miine, la ora 12.00) si pe Jean-Claude Guillebaud ('Gustul viitorului' - miine, ora 13.30). Dintre autorii romani, majoritatea numelor cunoscute vor fi prezente cu cite ceva la tirg. La Humanitas, Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu vor fi prezenti la festivitatea trecerii la o noua etapa in cucerirea publicului - acum, fanii le pot recepta cartile si sub forma de audiobook. Tot la Humanitas, Stelian Tanase isi lanseaza un nou volum, in timp ce Adrian Cioroianu vine astazi la standul Polirom, unde miine va da autografe si Robert Turcescu. Adrian Majuru semneaza condica la Paralela 45, iar Bujor Nedelcovici asteapta pina duminica pentru o aparitie la standul All, intrind astfel in portofoliul editurii.
La ce lansari puteti merge astazi
Ora 11.30:
Humanitas Multimedia lanseaza doua noi produse audiobook: Andrei Plesu, 'Despre bucurie in Est si in Vest si alte eseuri", si Gabriel Liiceanu, 'Despre minciuna".
Ora 12.00:
Andrei Plesu, 'Despre bucurie in Est si in Vest si alte eseuri", la Humanitas.
Ora 13.00:
Grete Tartler, 'Inteleptul singuratic", la Humanitas.
Sami Michael, 'O iubire in Bagdad", la Editural All. In prezenta autorului.
Ora 13.30:
Sren Kierkegaard, 'Opere", la Humanitas.
Ora 14.00:
Tatiana Niculescu Bran, 'Spovedanie la Tanacu", la Humanitas.
'Colonia risa-plinsa", editie ingrijita de Ion Barbu, la Polirom.
Ora 15.00:
Constanta Vintila-Ghitulescu, 'Evghenitii", la Humanitas.
Polirom lanseaza cele mai noi zece titluri traduse in Colectia 'Biblioteca Polirom": Anna Gavalda - 'As vrea sa ma astepte si pe mine cineva", Irvene Welsh - 'Jeg", Hari Kunzru - 'Iluzionistul", Ian McEwan - 'Simbata", Jonathan Cohen - 'Pititcii mortii", Felix de Azua - 'Povestea unui idiot spusa de el insusi", Ryu Murakami - 'In supa miso", Amin Malouf - 'Samarkand", Amelie Nothombe - 'Catilinarele", Alfredo Bryce Echenique - 'O lume pentru Julius".
Ora 16.00:
Ion Manolescu, 'Derapaj", la Polirom.
Ora 17.00:
Adrian Cioroianu, 'Sic transit gloria", la Polirom.
Humanitas lanseaza seria Eric-Emmanuel Schmitt: 'Milarepa", 'Domnul Ibrahim si florile din Coran", 'Oscar si Tanti Roz".
Dinu Flamand, 'Frigul intermediar", la Paralela 45.
Ora 17.30:
Paralela 45 lanseaza cele mai noi titluri din Colectia 'Best-seller": Serge Brussolo - 'Iceberg", Mayra Montero - 'Iadul purpuriu", David Camus - 'Cavalerii regatului".
Ora 18.00:
Cartea Romaneasca lanseaza revista 'Noua literatura", editor-coordonator: Luminita Marcu.
Silviu Mihai